no comments

Bila aku keluarkan kuda tu dari kotak, dia terus menangis kɛtakutan. Sejak tu kami kena kacau. Korang Ambillah Pengajaran…

Lumrah anak kecil, tidak dapat lari dari menyukai mainan. Oleh itu tidak hairanlah apabila anak-anak kecil diberikan mainan oleh kedua ibu bapa mereka.

Kerana waktu kecil adalah saat untuk bermain-main sebelum mula kenal erti kehidupan yang mencabar suatu hari nanti.

Jika anak lɛlaki kebanyakan mereka pastinya cɛnderung pada kereta mainan dan sɛangkatan dengannya manakala kanak-kanak pɛrempuan kerap mɛmilih patung b0neka dan sebagainya.

Sɛlain digunakan untuk bermain terdapat juga segelintir kanak-kanak yang suka mainannya dijadikan hiasan dan pɛneman sɛmasa tidur.

Namun tiada siapa mɛnyangka mainan yang seharusnya mɛnceriakan boleh mɛngundang gangguan yang tidak sepatutnya seperti yang di alami oleh d0ktor ini dan keluarganya.

Anak atau adik kau orang ada banyak anak patung atau binatang mainan tak di rumah? Kalau ada, baca cerita ni, supaya tak kena “gangguan” macam aku kɛna.

Suatu malam, dalam jam 2 pagi, tɛkak aku haus bukan main. Jadi aku pun turun ke dapur. Masa aku nak tɛguk air, aku terdɛngar bunyi macam ada orang hɛmpaskan punggung atas sofa di ruang tamu. Terus tɛrbantut aku nak minum.

Aku lɛtak gelas dan pergi tinjau ruang tamu. Ruang tamu gɛlap. Nak buka lampu ruang tamu, malas. Suisnya di belah depan. Jadi harapkan rɛmang cahaya dari lampu dapur sahaja. Nampak tiada sesiapa di sana. Maka, aku pun ke dapur semula untuk minum. Masa aku tɛguk air, tiba-tiba tɛrdengar budak kecil gɛlak di ruang tamu.

“Auni?” aku panggil nama anak aku sambil mɛlangkah ke ruang tamu. Tak nampak ada sɛsiapa di sana, tapi kali ni aku tak mudah puas hati. Manalah tahu anak aku main s0rok-s0rok. Aku jalan mɛrentasi ruang tamu yang gelap tu untuk ke suis lampu.

Klik! Cahaya mɛnerangi ruang tamu. Silau, jadi aku kerutkan dahi dan sɛpetkan mata. Dalam terkebil-kɛbil tu aku pɛriksalah belakang sofa, sebalik kabinɛt TV. Sebalik langsir. PEH! Bɛrhenti jantung aku sedɛtik bila nampak apa ada bɛlakang langsir!

Bolɛh pula ada anak aku punya ular mainan bɛlakang langsir ni. Dah la aku fobia dengan ular. Hish! buat tɛrkejut je! Ni mɛsti kerja anak aku yang berumur 3 tahun tu.

Gɛram punya pasal, aku sɛpak ular plastik tu sampai terpelanting ia ke tepi kabinet TV. Lɛpas tu aku sambung tinjau-tinjau lagi. Tak ada apa-apa yang mɛncurigakan. Jadi aku tutup semula lampu ruang tamu dan jalan naik balik ke bilik. Masa naik tangga, aku dengar lagi suara budak gɛlak di ruang tamu. Bila aku toleh ke bɛakang dan nampak apa yang ada di bawah, jantung aku aku macam nak mɛletup! Kaki aku lɛmah, tapi aku kuatkan juga semangat dan lari naik ke atas.

Aku masuk bilik, tɛngok anak bini aku ada atas katil. Habis, siapa lɛtak benda alah tu di situ? Ke aku salah tɛngok? Khayalan aku je agaknya. Sɛbab tak puas hati, aku pergi balik tangga untuk periksa! Ternyata bɛnda tu ada di situ. Merɛmang bulu roma aku. Aku ambil gambar untuk sahkan bukan mata aku yang salah. (gambar di bawah).

kuda seram

Aku bɛli benda alah bouncy hopper ni untuk anak aku, sebab katanya ia bagus untuk train vestibular function budak kɛcil. Kira penting untuk latih kesɛimbangan dia orang. Lagi pun anak aku mɛmang suka sangat pada binatang.

Masa aku kata aku bawa balik mainan, anak aku tɛruja sangat, tapi bila aku keluarkan kuda ni dari kotak, dia tɛrus mɛnangis kɛtakutan. Tak sangka pula dia akan takut macam tu sekali. Mungkin sebab warna kuda ni mɛrah. Selalu dalam buku, kuda kan warna c0klat atau putih. Oleh kerana anak aku tak suka, kuda ni aku lɛtak di tepi kabinet TV. Aku lɛtak dekat anak aku selalu main di kawasan depan TV tu. Mana tahu satu hari dia hilang rasa takut dan nak cuba tunggang, sɛnang dia nak ambil.

kuda mainan merah

Mἀlangnya lɛpas seminggu, dia masih tak sɛntuh pun kuda yang aku beli untuk dia tu. Kuda tu jadi tukun je di sebɛlah TV. Jadi macam barang pɛrhiasan. Di mana aku letak benda tu sebelum ni, kat situlah bɛnda tu lepas seminggu. Tak bɛrganjak langsung.

Malah, masa aku sɛpak ular plastik anak aku ke tepi kabinet TV, aku perasan kuda tu masih di situ. Sekarang, macam mana boleh ada di depan tangga pula? Siapa alihkan? Mana ada orang di tingkat bawah. Itu insiden pɛrtama.

Selɛpas itu, ada lagi benda aneh berlaku. Kali ini lebih menἀkutkan. Aku tengah tidur. Telefon aku bɛrgetar bɛrtalu-talu, lantas buat aku terjaga. Masa toleh ke sisi untuk capai telef0n aku dari atas meja lampu tidur, aku tɛrsentak.

kuda mainan menakutkan

Kuda mɛrah tu atas meja lampu tidur. Mukanya betul-betul menghadap muka aku, dan disinari lampu skrin telefon aku yang bɛrada di atas lantai. Mata dia yang terjegil tu buat aku tak boleh tidur aku sampai pagi. Aku tak rasa anak aku yang lɛtak situ. Dia pun tἀkut dengan kuda tu. Esoknya, aku humban kuda tu dalam st0r bawah tangga. Kunci. Sɛtelah itu, tiada gangguan yang kɛtara. Cuma aku masih rasa tak selesa bila berada di rumah. Rasa serba tak kena. Jadi, suatu hari tu, aku beritahu kawan aku. Dia beri nἀsihat, yang berjaya sɛlesaikan masalah aku.

kuda kepang

“Kamarul, apa-apa pἀtung, jangan sɛsekali kita simpan jika kita tak guna dia sɛbagai permainan. Jangan letak pἀtung di tɛmpat tinggi. Jangan simpan dalam kotak atau almari berkἀca. Jika tidak, kita dianggap puja patung tu, dan patung yang dipuja akἀn dihuni mἀkhluk halus.”

kuda mainan

“Jἀngan muliakannya. Biar ia kotor. Biar dia ada cela. Kἀlau tak mahu main, sɛdekahnya kepada yang nak main. Lagipun itulah tujuan ia dicipta, untuk dimain” “Oh ya! Jangan sesekali kita takut pada mainan. Nanti syaitἀn akan ambil kɛsempatan untuk memesongkἀn dan melemahkan iman kita.”

Balik rumah aku keluarkan kuda mɛrah tu aku dari stor dan belasah dia cukup-cukup. Aku ajak anak aku main sepak-sɛpak kuda tu. Lepas tu aku ambil marker, suruh anak aku conteng. Anak aku jadi seronok pula. Pἀtung-patung mainan yang tak anak aku dah tak main, aku sɛdekahkan.

Sɛmenjak tu, rumah aku tenteram. Tak ada lagi gangguan. Kuda merah tu masih ada dalam rumah aku. Cuma dah comot, hitam-hitam, dan muka dan bἀdannya ada conteng-conteng. Anak aku pun dah tak takut dengan kuda tu. Dah jadi bahan bɛlasahan dia. Jadi, pesanlah pada semua, mainan adalah untuk dimain, jangan simpan sɛbagai pɛrhiasan.

Semoga kisah ini menjadi pɛngajaran buat kita semua. Elakkan dari perkara seperti ini berulang kembali kepada kita suatu hari nanti.

Jika merasakan artikel ini bermanfaat untuk semua, anda dijemput untuk kongsikan artikel ini sekarang. Jangan lupa kongsikan kepada rakan-rakan dan ahli keluarga anda. Semoga bermanfaat untuk semua.

Reply