no comments

Keluarga Ling Ka Lian Dedahkan Rupanya Dah Lama Nak Masuk Islam, Tapi Tertangguh Sebab…..

Mengakui sudah lama memendam niat untuk masuk Islam sejak enam tahun lalu. Kisah pengIslaman Ling Ka Lian sekeluarga menarik perhatian ramai apabila yang menerima kunjungan pendakwah dan sukarelawan terkenal, Ustaz Ebit Lew pada Selasa lalu.

Ka Lian, 37, berkata, hasrat itu bagaimanapun lama tertangguh kerana kealpaan sendiri yang tidak mengetahui prosedur sebenar untuk masuk Islam.

Menurutnya, meskipun begitu, sepanjang tempoh berkenaan, mereka tetap cuba mempraktikkan kehidupan sebagai Muslim dengan mempelajari asas solat, berpuasa di bulan Ramadan dan tidak menyentuh makanan serta minuman yang dilarang Islam.

“Niat untuk masuk Islam sudah ada sejak dulu lagi dan kami perlahan-lahan belajar, mula-mula sekali kami tinggalkan semua makanan dan minuman yang tidak halal.

“Kemudian cuba belajar berpuasa diikuti cara solat, bagi saya perkara itu tidaklah susah sebab hampir 90 peratus kawan-kawan saya semuanya Melayu dan saya sebenarnya banyak belajar daripada mereka,” katanya ketika ditemui semalam.

Menurutnya, kepercayaan bahawa hanya Tuhan yang satu patut disembah menguatkannya untuk membawa keluarganya memeluk Islam.

“Saya percaya yang kita patut sembah satu tuhan dan ALLAH adalah satu-satunya tuhan yang layak disembah. Kepercayaan itu yang mendorong saya untuk memeluk Islam.

“Saya dan keluarga kini berasa sangat tenang kerana niat untuk memeluk agama ini akhirnya tercapai, apatah lagi ia direstui kedua-dua keluarga,” katanya.

Kisah pengislaman Ka Lian bersama isteri, Ting Mei Lee, 32, dan enam anak mereka berusia lingkungan 11 tahun hingga bayi berusia dua minggu tular di media sosial selepas dikongsi Ebit Lew menerusi hantaran di Facebook dan Instagram milik beliau.

Keluarga berkenaan memeluk Islam pada pertengahan Oktober lalu dengan bantuan Timbalan Pengerusi Persatuan Cina Muslim (MACMA) Ipoh yang juga Pengerusi Gabungan Dakwah Malaysia Perak, Mohd Hafiz Ng Abdullah.

Ka Lian yang kini menetap di Taman Botani, Ipoh sebenarnya tidak menjangkakan kehadiran Ebit Lew dan mengakui sangat terperanjat melihat kereta membawa pendakwah itu berhenti di hadapan gerai buah-buahan miliknya di Medan Gopeng di sini.

“Bulu roma saya meremang melihat dia ada di hadapan kedai, rasa tidak percaya, sebab itu isteri dan anak-anak saya tidak melepaskan peluang mahu bergambar dengannya.

“Tambahan pula isteri dan anak-anak saya memang peminat ustaz (Ebit Lew), hari-hari mereka tonton video dikongsi ustaz dalam Instagramnya sehinggakan pernah menangis apabila ada video yang ditonton itu menyentuh hati mereka,” katanya.

Menurutnya, menerusi pertemuan singkat itu, banyak perkongsian diberikan, paling terkesan apabila Ebit Lew memberikan kata-kata semangat dan menitipkan pesanan agar mereka sekeluarga tidak sesekali meninggalkan solat lima waktu dan berbuat baik kepada semua orang tanpa mengira agama serta bangsa.

“Ustaz (Ebit Lew) cakap dengan cara itu, diri kita akan terjaga dan apa sahaja yang dihajati nanti akan dimakbulkan tuhan.

“Insya-ALLAH, kami akan jadikan pesanan ini sebagai pedoman hidup, mohon semua doakan kesejahteraan kami sekeluarga,” katanya.

p/s-Alhamdulilah..alhamdulillah..alhamdulillah.. semakin bertambah umat Islam. Semoga beliau sekeluarga istiqomah menjalani kehidupan sebagai seorang Muslim.

Reply