no comments

KEBAIKAN MEMAKAN PETAI

KEBAIKAN MEMAKAN PETAI.jpg

KEBAIKAN MEMAKAN PETAI

Petai. Ulam yang mempunyai tarikan dan paling digemari ramai terutamanya golongan berusia. Ia menjadi pilihan mereka dengan keenakkan rasanya sebagai penambah selera ketika menjamu selera. Para penggemarnya juga menjadikan petai sebagai jeruk dan bahan dalam masakan seperti sambal tumis bilis dan sebagainya.
 
Petai terhasil dari spesis pokok asli yang tingginya sekitar 30 meter, yang banyak hidup di kawasan hutan tropikal seperti Malaysia, Indonesia dan Thailand. 
 
Namun, petai juga menjadi makanan yang paling dibenci oleh kebanyakkan orang yang anti padanya. Ini kerana, petai meninggalkan kesan bau mulut yang kurang menyenangkan atau busuk.
 
Tahukah anda ? Petai atau nama saintifknya Parkia speciosa, mempunyai banyak kebaikannya. Petai mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain, selain mengandungi kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C  yang boleh jadikan anda awet muda. 
 
Petai juga mengandungi tiga jenis gula semulajadi iaitu sucrose, fruktosa dan glukosa yang boleh merangsang segera tenaga berterusan. Penyelidikan ke atasnya telah membuktikan bahawa dengan hanya dua hidangan petai mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Maka, tidak hairanlah ianya menjadi satu kemestian untuk menambah diet pemakanan harian dari golongan atlit sukan. Tetapi bagi mendapatkan tenaga bukanlah satu-satunya dengan hanya memakan petai.
 
Berikut adalah beberapa kebaikan lain memakan petai yang nak Infokini.My kongsikan kepada anda..
 
Dapat Memulihkan Kemurungan
Menurut kajian yang terbaru, di antara pesakit kemurungan, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan petai. Ini kerana petai mengandungi tryptophan, sejenis protein yang bertukar kepada serotonin dalam badan dan meningkatkan mood kegembiraan.
 
Membantu pesakit Anemia
Zat besi yang tinggi, petai boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah dan seterusnya membantu dalam kes-kes anemia. 
 
Menstabilkan Tekanan darah
Buah tropikal unik ini sangat tinggi kalium tetapi rendah garam, menjadikannya sempurna untuk membantu risiko tekanan darah dan strok. 
 
Meningkatkan Kecerdasan Otak
200 pelajar di Twickenham (Middlesex) sekolah semasa peperiksaan dijalankan mereka diberi makan petai untuk sarapan, rehat, dan makan tengah hari dalam usaha untuk meningkatkan kuasa otak mereka. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa buah petai dengan kalium penuh yang dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar lebih peka. 
 
Menyelesaikan Masalah Sembelit
Gentian tinggi dalam petai dengan diet pemakanannya, boleh membantu memulihkan tindakan usus yang normal.
 
Menghilangkan Keletihan
Petai bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan. Juga melegakan dan menghidrat semula sistem anda. 
 
Pedih Ulur Hati
Petai mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan, jadi jika anda mengalami pedih hulu hati, cuba makan petai untuk pemulihan yang baik. 
 
Membantu Sistem Saraf
Petai yang tinggi vitamin B yang membantu menenangkan sistem saraf. 
 
Berat badan berlebihan
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah makanan yang disebabkan oleh panik, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap dua jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. 
 
Ulser
Petai dapat membantu terhadap gangguan usus kerana buah mentah boleh dimakan tanpa bersusahan. Ia meneutralkan lebih-keasidan dan mengurangkan kerengsaan oleh salutan lapisan perut. 
 
Kawalan Suhu Badan
Petai sebagai buah “penyejuk” yang dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Ibu mengandung mengambil petai untuk memastikan bayi yang dilahirkan dengan suhu yang sejuk. 
 
Merokok
Petai juga boleh membantu orang yang cuba untuk berhenti merokok .. B6, B12 mengandungi, serta kalium dan magnesium yang terdapat di dalamnya, membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh. 
 
Stress
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam badan anda. Apabila kita stres, kadar metabolisme kita meningkat, sekali gus mengurangkan kadar potassium. Ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek petai yang tinggi kalium. 
 
Stok
Menurut kajian dalam “The New England Journal of Medicine” makan petai sebagai sebahagian daripada diet harian boleh mengurangkan risiko kematian oleh strok sebanyak 40% “. 
 
Jadi, seperti yang anda lihat, petai memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, ia mempunyai empat kali protein, dua kali karbohidrat, tiga kali fosforus, lima kali vitamin A dan zat besi, dan dua kali vitamin serta mineral yang lain. Ia juga kaya dengan potassium dan menjadikan salah satu makanan yang terbaik.
 
Jangan lupa! Sharing is Caring…  😉

Reply