no comments

Johor Umum Hapuskan GST Untuk Seluruh Johor

johor umum hapuskan gst untuk seluruh johor.jpg

Kerajaan The Johor telah mengumumkan rancangan meresapkan RM3.19 juta dalam Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dikenakan ke atas perkhidmatan disediakan oleh kerajaan tempatan, beberapa hari selepas pemerintah negeri Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mengkritik penggunaan sistem pencukaian untuk perkhidmatan kerajaan.

Perumahan keadaan Johor dan pengerusi jawatankuasa kerajaan tempatan Datuk Abdul Latif Bandi kata perkhidmatan termasuk sewa dan yuran pelesenan di bawah 16 majlis tempatan kerajaan negeri.

“Kerajaan negeri akan menyerap GST kos untuk majlis tempatan, yang dijangka menjadi RM3.19 juta melibatkan 16 majlis tempatan di seluruh negeri tahun ini.

“Jumlah ini ialah satu anggaran berapa majlis tempatan perlu membayar di Jabatan Kastam,” Abdul Latif dipetik berkata di laporan News Straits Times.

Dia mengatakan kerajaan Johor telah juga mencari untuk satu pengecualian dari Urban Wellbeing, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengenai perkara itu, supaya GST tidak akan dikenakan ke atas perkhidmatan disediakan oleh majlis tempatan kerajaan.

“Permintaan telah disampaikan bagi menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan baru-baru ini dan kami diberitahu bahawa perkara itu akan dibesarkan dalam Kabinet,” Latif menambah.

Pada Hari Khamis, Sultan Ibrahim telah dipetik oleh portal berita Malaysiakini sebagai mengatakan bahawa keadaan tidak harus mengutip GST untuk “perkhidmatan kerajaan” kerana ia harus dipertimbangkan tanggungjawab keadaan kepada orang awam.

“Saya meminta bahawa keadaan dan kerajaan tempatan untuk tidak mengenakan GST di perkhidmatan mereka membalas rakyat (rakyat) dan permintaan bagi pengecualian dari kerajaan pusat,” pemerintah negeri dipetik berkata di laporan berita sebagai sebahagian daripada ucapan pembukaannya di dewan negeri Johor.

“Ini tidak masuk akal sebagai perkhidmatan kerajaan ialah satu tanggungjawab asas kepada rakyat dan ia tidak munasabah yang rakyat seharusnya seterusnya membebankan dengan membayar GST pada mereka,” Sultan Ibrahim menambah.

Peratus 6 cukai hanya dilaksanakan pada 1 April dan kerajaan pusat telah melancarkan satu perjalanan untuk menjelaskan kepada orang di faedah cukai.

Timbalan menteri kewangan Datuk Ahmad Maslan telah mencuba untuk menjelaskan faedah GST berbanding dengan sistem Sales and Services Tax (SST) sebelumnya dan ia telah juga kadar cukai pendapatan yang berkurangan untuk individu dan perbadanan.

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close