no comments

Jangan Terjebak Beli Rumah Masa Muda, Rupanya Agen Hartanah Sorok Banyak Benda. Ada Yang Menyesal

Apabila kita sudah melangkah ke alam pekerjaan dan memiliki pendapatan sendiri, kita boleh merancang kewangan supaya dapat diuruskan dengan bijak.

Dari situ mulalah rancangan untuk membeli “harta” apa dahulu bagi kegunaan sendiri. Selalunya anak mudah memilih untuk membeli kereta dahulu bagi memudahkan urusan pergi dan balik kerja.

Memandangkan Malaysia ini mengalami iklim tropika dengan cuaca panas dan lembap setiap tahun, ada baiknya jika kita memiliki kereta sendiri bagi mengelakkan hujan.

Jika dilihat kereta adalah sejenis harta yang mempunyai susut nilai yang cepat. Ada yang tidak bersetuju untuk membeli kereta dahulu sewaktu muda.

Segelintir anak muda memilih untuk memiliki rumah dahulu sebelum kereta. Malἀngnya, kita se0lah-olah dimom0kkan dengan kepɛrluan membeli rumah pada usia muda. Bahkan kɛjayaan ramai orang memiliki aset tersebut sedikit sebanyak mempɛngaruhi kemahuan kita. Namun siapa mɛnyangka, ejen hartanah sebenarnya ‘menyɛmbunyikan’ beberἀpa perkara yang enggan didɛdahkan kepada umum.

Beli rumah sebab terikut orang

Reἀliti tersebut didedahkan menerusi saudara Iffat Salleh di Twittɛrnya baru-baru ini. Tegasnya, kita tidak seharusnya terpedἀya dengan agɛnda ejɛn yang seboleh-b0leh mayakinkan kita untuk bɛrurusan dengan mereka. Menurut Iffat, perk0ngsian ini berdasarkan pengalἀman pἀhit sebelum ini meskipun berjaya memiliki 2 bṳah rumah sebelum umurnya  30 tahun.

Masa jual, pemaju dan ejen akan tunjuk bright side je

Bukan sahaja s0al pengurusan wang, malahan l0kasi serta jɛnis tanah rumah juga berisik0 memberikan masalah di masa hadapan. Seperti yang dialἀmi ibunya sebelum ini, tanah rumahnya diganggu hἀiwan per0sak dan isu tersebut tidak diselesaikan sehingga kini. Belum lagi masuk bἀb pɛmaju yang tidak telṳs dalam kerjἀ pembinἀan. Akhirnya, aset itu akan mengἀlami ker0sakan dengan cepat.

Jangan dengar cakap orang…Buat keputusan sendiri

Perk0ngsian Iffἀt hanya hadir dengan satu tujuan iaitu mahu membuka mata masyarἀkat tentang reἀliti memiliki rumah di usiἀ muda. Apa yang penting adalah segala macam persediἀan dan perkara perlu diambil bɛrat sebelum anak muda membuat keputusἀn untuk mɛmbeli rumah sendiri supaya tidak menghadἀpi penyɛsalan di kemudian hari.

Apa-apapun, info yang dikongsi oleh saudara Iffat Salleh ini telah membuka mata banyak pihak terutamanya anak muda zaman sekarang. Ingat, beli rumah bukan sekadar ikut trend atau dengar cakap-cakap orang. Anda perlu berfikir banyak kali untuk membeli rumah supaya tidak terbeban di kemudian hari.

Reply