no comments

JANGAN BUANG ! INILAH KHASIAT BIJI KURMA YANG RAMAI TIDAK TAHU!!!

JANGAN BUANG ! INILAH KHASIAT BIJI KURMA YANG RAMAI TIDAK TAHU!!!.jpg

INILAH KHASIAT BIJI KURMA YANG RAMAI TIDAK TAHU!!!

Ramadan Al Mubarak menjengah kembali.. Alhamdulillah, syukur ke Hadrat Illahi kepada kita masih diberi peluang untuk bertemu pada bulan Ramadhan kali ini. Subhanallah bulan mulia untuk semua umat Islam. Bulan yang penuh dengan kelebihan!

Ironinya pada bulan Ramadan akan dikaitkan dengan makanan baik untuk berbuka puasa iaitu KURMA atau TAMAR.

Sahabat pencinta Makanan Sunnah sekalian..!

Kurma adalah buah ajaib, kecil pada saiznya namun jika diambil secara konsisten setiap hari, ianya adalah makanan terbaik buat kita umat manusia. Kaya dengan Glukos kerana itu ianya amat sempurna untuk tenaga berpanjangan sepanjang hari.

kebaikan-biji-kurma

Biji kurma sangat banyak khasiatnya, untuk kulit dan juga boleh dibuat minuman seperti kopi.
Jika anda makan kurma, jangan terus membuang bijinya. Simpan dan kumpul.

Cara cara memproses biji kurma:

● Basuh biji kurma dan tos kering

● Taburkan di atas dulang atau penutup periuk dan jemurkan seharian
● Gorengkan biji kurma tanpa menggunakan minyak , goreng sehingga hangus pastikan biji kurma hitam legam, pada ketika ini biji kurma akan mengeluarkan bau harum dan sangat wangi persis biji kopi!
● Tumbuk dengan batu lesung atau kisar dengan menggunakan pengisar kering (jangan risau kerana tekstur biji kurma sudah garing dan tidak keras) 
● Simpan di dalam botol kaca dan boleh digunakan dengan jangkamasa yang lama.

 

Buku Islamic Medicine The Key To A Better Life hasil tulisan dan kajian Yusuf Al Hajj Ahmad membicarakan secara terperinci mengenai KURMA.INILAH KEBAIKAN & KHASIAT BIJI KURMA

1) Sebagai minuman penganti kopi, warnanya tidak segelap kopi tapi rasanya seakan akan kopi. Ianya memberi tenaga baik pada peminum

2) Anda juga boleh menggunakan serbuk biji kopi untuk membuat perapan daging dicampur dengan pelbagai rempah ratus dan Subhanallah perapan daging amat amat lembut

3) Digunakan sebagai scrub badan (saya akan kongsikan tips scrubbing dengan anda pada post yang lain) . Gabungan scrub biji kurma dengan #pevoo dan #madu akan membuatkan kulit badan anda selembut baby!. Natural? yes and safe!

4) Jika anda mengalami masalah keguguran rambut yang serius dan kronik sehingga menyebabkan anda BOTAK!!! maka inilah natural remedy atau cara semulajadi untuk mengaktifkan sel kulit kepala yang sudah mati. Amalan menyapu biji kurma dicampur dengan Minyak Zaitun Ramallah Extra Virgin PEVOO , maka hasilnya adalah TERBAIK. Penggunaan secara Konsisten setiap hari sebelum tidur اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ  akan membuatkan sel kulit kepala yang bermasalah kembali sihat dan anak anak rambut kembali keluar dengan sihat!!!

Masya ALLAH, tidaklah ALLAH SWT jadikan sesuatu dengan sia-sia melainkan ia mendatangkan kebaikan dan barakah buat seluruh Umat Manusia.

Apa yang penting, YAKIN, TAWAKAL dan ISTIQOMAH. Share kepada yang lain agar mereja juga tahu akan kebaikan biji kurma ini.

Selamat berpuasa!

Sumber- munirahsyedabubakar.com

Reply