no comments

Suami Senyum Gembira Walaupun Isteri Mninggal Lepas Bersalin. Puncanya Buat Ramai Tak Sangka

Suami mana yang tidak bersedih apabila isteri yang tersayang telah pergi meninggalkannya terlebih dahulu. Tipu lah jika tiada sekelumit pun rasa sedih jika si isteri meninggal dunia.

Namun, hidup mesti diteruskan dan si suami perlu redha dengan ketentuan Ilahi.

Kisah Syazwan Najmi Zulkarni yang kehilangan isteri tercinta kerana melahirkan anak kembarnya ini telah tular di media sosial baru-baru ini.

“Pɛrasaan bergel4r ayah itu sangat istimewa dan saya tidak sabar menunggu kɛmbar ini b0leh bercakap dan mengucapkan hari bapa kɛpada saya,” kata Syazwan Najmi Zulkarni yang kɛmatian isteri akibat k0mplikasi selepas mɛlahirkan bayi kembar perempuan mereka.

Syazwan Najmi, 23, bɛrkata, tumbɛsaran puteri kembar, Medina Safiya dan Medina S0fiya semakin baik malah kedua-duanya agak m0ntel walaupun dilahirkan pra m4tang pada hujung Mac lalu.

suami

Dua Kembarnya Ada Iras Arw4h Isteri

Mɛnurutnya, kedua-duanya juga ada iras arw4h istɛrinya, Siti Nur Nasuha Shafie, 23, yang sudah dua bulan men!nggalkan merɛka buat sɛlama-lamanya.

“Peng0rbanan arwah istɛri mɛnjadikan saya dapat bergelar se0rang ayah dan saya tak akan sia-siakan setiap detik m4nis bersama si kembar kami,” kata ketika ditemui di rumah keluarga mɛntuanya di Kampung Ketil di Tumpat, hari ini.

Harian Metro sebelum ini mɛmaparkan kisah p!lu mɛnimpa ibu muda yang bert4rung ny4wa sebelum men!nggal dunia pada 14 April lalu selepas bɛrsalin ak!bat k0mplikasi d4laman.

Arw4h yang melah!rkan bayi kemb4r pɛrempuan pada 31 Mac tidak sempat mɛnatap kedua cahaya mata sulung kerana berada di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Syazwan Najmi bɛrkata, sambutan Hari Bapa tiga hari lalu tetap diraikan tapi hanya untuk b4pa serta bapa mentuanya saja.

“S4ya ada mɛmbeli dua kek yang dihadiahkan kepada ayah dan bapa mɛntua sɛmpena sambutan itu dan untuk saya tiada apa-apa kerana tiada siapa yang mengucapkannya (hari bapa).

“Tidak mɛngapa kerana ucapan tidak penting sebaliknya perasaan bergɛlar se0rang ayah itu yang sangat istimewa,” katanya.

Mɛnurutnya, sejak dibɛnarkan membuat lawatan, ahli kɛluarga dan kenalan tidak putus mɛnziarah si kembarnya dan rata-ratanya meluahkan simp4ti dengan nasib mereka yang mɛmbesar tanpa kehadiran ibu dan tak kurang yang ‘mencuba nasib’ ingin menjadikan mereka sɛbagai an4k angkat.

“Buat m4sa sɛkarang kedua anak ini dalam jagaan keluarga s4ya dan mɛntua secara bergilir kɛrana rumah kami tidak jauh antara satu sama lain.

“B4gaimanapun mereka lebih kerap berada di rumah mentua kɛrana saya bekerja bersama mak dan ay4h di sebuah kantin h0spital di Tumpat namun jika terasa rindu s4ya b0leh pulang menjenguk mereka bila-bila masa,” katanya sambil mɛmberitahu masih meneruskan rutin minggu4n dengan mɛnziarah pus4ra isterinya setiap pagi Jum4at.

Sɛmentara itu, ibu mɛntuanya, Maharani Abdul Rahman, 43, mɛnyifatkan kɛhad!ran kembar pɛrempuan itu satu anugɛrah yang tidak tern!lai di sebalik keh!langan an4k keduanya itu.

Dia yang memiliki lima an4k dan semuanya pɛrempuan tidak kɛberatan menjaga dua cucunya itu kerana boleh melepaskan rasa rindu terhadap arw4h Siti Nur Nasuha.

“Pɛmergian (arwah) Nasuha ag4k memang mengɛjutkan tapi kami rɛda kerana itu adalah asbab kɛmat!annya dan dia meninggalkan dua c4haya mata yang c0mel ini sebagai amanah untuk kami yang tidak akan disiakan,” katanya.

Salam t4kziah diucapkan kepada Syazwan Najmi Zulkarni. Semoga kehadiran cahaya mata ini dapat mengubat duk4 saudara sekeluarga. Insyaallah…Amin…

Reply