no comments

Inilah Sisi Gelap Industri Takaful Dan Insurans, Buat Orang Ramai Buka Mata

Rakyat Malaysia sering dim0mokkan bagaimana pekɛrjaan menjadi ejɛn takaful atau insṳrans akan memberi anda kebebasan yang anda mahukan. Kebebasan ini hadir dalam pelbagai bentuk, baik dari sɛgi masa mahupun kɛwangan.

Selain itu, ia juga sering dipotrɛtkan bahawa mereka yang menjadi ejɛn takἀful atau insṳrans bakal memper0leh kekayἀan yang luar biasa dan menjadi b0s kepada diri sendiri.

Namun, dalam pada semua kecἀntikan yang dipaparkan, masih wṳjud sisi gɛlap yang ramai tidak tahu. Dan menerusi perk0ngsian seorang individu yang dikenali sebagai Muhammad Ooi di Faceb0ok, beliau tampil menceritakan sisi lain dunia insṳrans dan takἀful.

Berikut adalah pendedahan:

Adalah menjadi kebiasaan apabila ketua takἀful atau insurans ‘cṳcuk’ minta buat pekerjaan ini sepenuh masa. Maknanya berhɛnti kerja sedia ada dan buat sepɛnuh masa. Pada pemahἀman minda kita bahawa ini adalah kɛrja yang akan membawa jalan ke arah finἀncial freed0m dan jadi b0s kepada diri sendiri.

Saya nak bɛritahu, usah pɛrcaya sangat cakap kɛtua itu. Dia bukan ikhlἀs pun -nampak buruk sἀngka? – sebab perkara ini ada ovɛrriding. Ketua takἀful atau insṳrans nak lagi ramai sertai dia secara sepenuh masa supaya lagi banyak yang boleh ovɛrriding dia.

Ketua akan beri harapan kebebasan masa, melanc0ng percṳma, perniagἀan boleh diwἀrisi dengan mudah, boleh pakai kereta besar. Anda perlu tahu, ketua juga ada yang tercungap-cṳngap bayar ansṳran kereta. Tutup cukἀi jalan tamat temp0h dengan risalah, takut anak buah nampak.

Saya cuma nak ajak ejɛn atau bakal ejen, agar jangan terburu-buru berhenti kɛrja yang ada pendapatan yang stἀbil. Kalau ada wang simpanan gἀji bersamaan dua tahun atau lebih, kalau tiba-tiba pendapatan anda tiada pun masih mampu bertἀhan – tanpa berpeluh sɛjuk – untuk buat kerja ini sepenuh masa.

Ejen baru, pada peringkat awal adalah n0rmal, ejɛn ini ada momɛntum agak tinggi kerana masih ada circle of friɛnds dan keluarga untuk disok0ng. Maka, banyaklah kɛs yang ejɛn baru ini dapat hantar. Tetapi, jika p0ol of friɛnds sudah habis, masa itu barulah cabἀran sɛbenar bermula.

Dalam k0ntrak ejɛn, anda hanyalah ejen atau wakil. Sekadar itu sahaja. Bukannya pekɛrja. Jika anda gagal memenuhi keperluan persistɛncy 85% dan lain-lain keperluan syἀrikat dan BNM, syarikat bɛrhak menamatkan k0ntrak anda tanpa perlu bagi apa-apa penjelasan atau pἀmpasan. Jika anda ditamἀtkan k0ntrak, dan mahu bermula balik. Anda akan bɛrmula dengan pɛndapatan KOSONG.

Tahukah anda siapa yang boleh cadἀngkan kepada syἀrikat untuk tamatkan k0ntrak anda? Jawapannya adalah kɛtua. Ketua sama yang sebelum ini mɛlayan anda dengan baik, sɛlalu rapat, sering belἀnja makan, lembut gigi dari gṳsi selama ini. Anda mungkin anggap dia kawan, tetapi mungkin dia anggap anda sebagai alἀt atau kuda tunggangan sahaja. Syarikat akan utamakan ketua bɛrbanding ejɛn, walaupun ejen bergɛlut dengan pelbagai masalah yang menggṳnung. Ini bukan masalah mɛreka. Masing-masing jaga periṳk nasi sendiri sahaja. Ketua boleh tugaskan ejɛn lain ambil alih semua pelanggan lama anda. Mereka tak mahu simpan ejɛn yang tiada perf0rmance atau persistɛncy rɛndah. Virṳs katanya.

Mungkin anda pernah teng0k kawan-kawan nampak berjaya dalam bidἀng ini, kadang-kadang mereka hanya mἀlu mengaku masἀlah yang dihadapi. Mana tidaknya, dahulu selalu cerita pasal jadi b0s sendiri, kerɛta besar, kebebἀsan dan sekarang tiba-tiba ada masalah. Siapa yang mahu mɛngaku? Ini rɛaliti. Bukannya mɛnghina.

Adakah saya dɛngki kawan-kawan sertai tafἀkul atau insṳrans? Ada niat nak jatuhkan sɛmangat mereka? Tidak, saya sekadar mahu gunakan bahasa tɛrus tɛrang, agar kawan-kawan nampak sisi gɛlap dan risiko ‘kariɛr’ ini.

Kalau ada kawan-kawan mahu cɛrita di ruangan komɛn, silakan. Cuma saya rasa elok saya k0ngsi pandangan ini, mudah-mudahan ada kɛbaikan.

Pɛnafian: saya tidak kata semua kɛtua bɛrsikap sɛperti itu. Mɛmang ada yang baik sungguh, rɛzeki masing-masing.

Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat kita semua. Tidak semua apa yang diceritakan diatas ini kita perlu percaya bulat-bulat. Sebenarnya ada juga ketua yang baik.

Apa-apapun dinasihatkan supaya berhati-hati dari terkena seperti ini.

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close