no comments

Inilah Minuman Yang Membuatkan Gigi Anda Jadi Kuning

Inilah Minuman Yang Membuatkan Gigi Anda Jadi Kuning.gif

Semua orang inginkan gigi yang putih. Jika gigi kuning mesti malu nak senyum sampai nampak gigi. Tahukah anda minuman yang boleh menjadikan gigi kuning? Oleh itu jangan minum terlalu banyak minuman tersebut.

Berikut adalah minuman yang menyebabkan gigi anda jadi kuning

1. Teh Hitam

Teh Hitam.jpg

Teh mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan. Teh hitam kaya dengan tannin yang menyihatkan tubuh tetapi juga boleh membuatkan gigi anda jadi kuning. Lebih selamat jika anda amalkan teh hijau pula lepas ni!

2. Minuman Ringan

Minuman Ringan.jpg

Minuman ringan atau soft drink memang sedap. Selain bahaya untuk kesihatan kerana kandungan gulanya yang tinggi, ia juga membuatkan gigi anda jadi kuning kerana mampu menghakis enamel gigi.

3. Kopi

Kopi.jpg

Kopi mampu buatkan kita terjaga kerana kandungan kafein. Namun ramai yang tahu bahawa kopi membuatkan warna gigi jadi kusam dan kuning. Tambahkan susu di dalam kopi untuk kurangkan kesan buruk pada gigi anda.

4. Gula-Gula

Gula-Gula.jpg

Gula-gula memang manis. Tapi anda juga perlu tahu keburukannya pada gigi. Ini kerana kandungan gula akan melekat pada gigi dan merosakkan enamel gigi, akhirnya menyebabkan gigi anda jadi kuning.

5. Jus Buah

Jus Buah.jpg

Jus buah banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. Tetapi, ia juga beri kesan buruk pada gigi anda. Jus buah terutama yang berwarna gelap seperti anggur atau cranberry akan meninggalkan sisa pada gigi anda dan menjadikan gigi kuning. Jadi, lepas minum jus, pastikan anda minum air putih.

6. Kicap

Kicap.jpg

Kicap memang melazatkan. Tapi ramai yang tidak tahu bahawa kicap juga boleh menyebabkan gigi anda menjadi kuning.

Reply