no comments

” INI NEGARA SAYA! JANGAN BERANI CAMPUR TANGAN HAL EHWAL NEGARA SAYA! “

INI NEGARA SAYA! JANGAN BERANI CAMPUR TANGAN HAL EHWAL NEGARA SAYA!.jpg

” INI NEGARA SAYA! JANGAN BERANI CAMPUR TANGAN HAL EHWAL NEGARA SAYA! “

Kenyataan Balas Sultan Brunei Terhadap Media Barat Yang Mengancam Negaranya

CNN dan media Barat kini sibuk mengancam Brunei kerana perlaksanaan undang-undang Syariah. Mereka memboikot semua hotel dan kepentingan Brunei. Berikut adalah jawapan kerajaan Brunei kepada mereka.

Dalam negara-negara kamu, kamu mengamalkan kebebasan bersuara, kebebasan media, kebebasan beragama dan lain-lain. Ianya di dalam perlembagaan kamu, ianya sistem politik kamu, identiti negara kamu, hak kamu, aturan cara hidup kamu.

Dalam negara saya, kami mempraktikkan kemelayuan, islamik, sistem monarki dan kami akan mula mengamalkan undang-undang islam, undang-undang syariah. Islam berada di dalam perlembagaan kami, identiti negara kami, hak kami, aturan cara hidup kami.

Kami mungkin menjumpai kelopongan-kelopongan dalam undang-undang dan sistem keadilan kamu dan kamu mungkin menjumpai kelopongan-kelopongan pada kami pula, akan tetapi ini adalah negara kami. Sepertimana kamu mengamalkan hak kamu untuk hubungan jenis. Kamu lakukannya untuk dunia ini yang kamu diami sekarang, sedang kami mengamalkan hak kami menjadi muslim untuk dunia ini dan dunia selepasnya (Akhirat). 

Ini adalah negara islam yang mengamalkan undang-undang islam. mengapa tidak kamu risaukan anak-anak kamu yang ditembak di sekolah-sekolah kamu, penjara kamu yang gagal menempatkan orang-orang yang tertuduh. Kadar ketinggian jenayah dan DUIs, kadar bunuh diri dan pengguguran yang tinggi dan apa-apa yang patut dirisaukan di sana. Banyak agama yang menentang homoseksualiti, ianya bukan sesuatu yang baharu. Saat kamu mendengar bahawa islam dan muslim membuat pendirian dan meneguhkan kepercayaan mereka, kamu menghakimi, kami memboikot, kamu katakan ianya salah, ianya bodoh, ianya kejam. 


Sekali lagi, pergilah kepada kebimbangan yang kamu patut tumpukan pada yang telah saya beritahu sebelum ini. Tidak salahkah membenarkan senjata-senjata membunuh, tidak salahkah membenarkan bayi yang belum lahir dibunuh, tidak salahkah membenarkan gaya hidup yang membawa pada AIDS dan kerencatan pada generasi baru?

Mengapa terlalu risaukan tentang apa yang terjadi di sini di dalam negara Islam sedang kamu tidak pun membuka mata tentang apa yang berlaku di Syria, Bosnia, Rohingnya, Palestin, dan lain-lain. Ribuan terbunuh di sana dan kamu masih tidak peduli, tiada seorang terbunuh di sini dibawah undang-undang syariah. Kamu kecoh menggembar-gemburkan ia, walaupun penduduk di sini yang secara langsung terkesan darinya, menerimanya dengan aman. Hukuman mungkin sedikit keras tak bermakna ianya mudah untuk dilaksana. Di sana ada proses-proses yang perlu dijalani sebelum boleh disabit bersalah. Kami baik-baik saja dengannya, malah gembira.

SUMBER

Reply