1 comments

Hos TV BERNAMA Dikenakan Tindakan Kerana Kutuk Al-Jazeera Secara LIVE

Sejak akhir ini nama stesen televisyen yang berpengkalan di Doha, Qatar iaitu Al-Jazeera telah menjadi sebutan seluruh rakyat Malaysia. Ini adalah berikutan stesen berita itu telah melaporkan laporan yang tidak benar mengenai Malaysia semasa Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) dilaksanakan.

R4sa tidak senang kerajaan terhadap lap0ran Al-Jazeera susulan k0ntr0versi mengenai layanan kerajaan terhadap pendatang asing tanpa izin (PATI) nampaknya mencapai tahap baru apabila salah se0rang h0s rancangan bual bicara TV Bernama mengec4m saluran satelit gl0bal itu, dengan memanggilnya menggunakan istilah Arab yang mengh!na.

R@ncangan “Malaysia Petang Ini” yang disiarkan pada Isnin untuk membincangkan k0ntr0versi itu dih0skan oleh dua orang iaitu Wan Syahrina dan Herleena Pahlavy.

Salah se0rang h0s, Harleena Pahlavy berkata Al-Jazeera seharusnya menuk@rkan n@ma mereka menj4di ‘Al-Jahiliyah’.

Jika kita merujuk kepada Dewan Bahasa dan Pustaka, perk4taan jahiliyah berasal daripada perkataan dalam bahasa Arab, yang bermaksud keb0d0han. Dalam ag4ma Islam, istilah ini digunakan untuk menggambarkan perubahan yang dibawa 0leh ag@ma dalam c0rak kehidupan dan pemikiran masyarakat.

“Dan saya kira sebenarnya, Al-Jazeera, atau kalau lepas perkara ini, saya katakan bahawa, Al-Jahiliyah, tidak mempunyai asas ataupun mungkin et!ka yang kurang. Kalau kita g00gle pun, diorang memang banyak kontr0versi dan krit!kan,” kata Herleena Pahlavy, pada saat akhir rancangan.

Hos itu mengakhiri rancangan itu dengan kenyataan: “Saya Leena Pahlavy. Al Jazeera, y0u shut up (kamu di@m)”.

Sepanjang r4ncangan itu, kedua-dua h0s mengulas lap0ran Al-Jazeera itu yang bert4juk “Locked Up in Malaysia’s Lockdown”.

Mereka juga mempers0alkan media asing antarabangsa tersebut yang menyahaktifkan ruangan k0men dalam vide0 itu di YouTube, sambil menjelaskan ianya disebabkan oleh ketakutan mereka terhadap keku4tan pengguna internet Malaysia ataupun ‘tentera bawang’.

Lap0ran Al-Jazeera dalam bentuk v!deo itu yang berdurasi 25 minit, yang mengkritik tindakan pihak berkuasa terhadap pendatang asing tanpa izin (PATI) di bawah perintah kawalan pergerakan (PKP) untuk mengekang wabak COV!D-19, telah menyebabkan siasatan dijalankan di bawah akta h4sutan, dan juga pengesanan oleh imigresen untuk memburu se0rang warga Bangladesh yang ditemu bual dalam v!deo tersebut.

Menteri K0munikasi dan Multimedia, Saifuddin Abdullah berk4ta tindak4n telah diambil terhadap kejadian peng@cara program bual bicara Bernama TV mengutuk stesen penyi@ran antarabangsa, Al Jazeera dengan memanggilnya “Al Jahiliyah.”

“Kita tak setuju dengan satu lap0ran saluran berita itu. Tapi kita tak boleh menggelarnya dengan panggilan itu.

“S4ya dimaklumkan oleh pengerusi Bernama yang tind4kan telah diambil,” katanya pada hantaran di Twitter.

Nampaknya rakyat Malaysia perlu berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan mengenai isu ini kerana telah banyak kes yang berlaku di laman sosial dimana orang yang membuat posting mengh!na stesen televisyen itu disekat di laman facebook. Ianya dikatan melanggar k0muniti standard yang telah ditetapkan oleh laman sosial itu.

One Response

  1. Abuhasan adha

Reply