no comments

Hina Agong: FB Dah Deactivate, ‘Ho Ruey Terng’ Jangan Ingat Boleh Terlepas! Polis Dah Cari..

Pihak polis sudah membuat siasatan ke atas pemilik akaun Facebook, Ho Ruey Terng selepas didapati memuat naik hantaran serta gambar menghina Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Timbalan Pengarah (Siasatan dan Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Deputi Komisioner Mior Faridalathrash Wahid berkata, pihaknya telah membuka kertas siasatan berhubung kes terbabit.

“Kertas siasatan terhadap pemilik akaun itu telah dibuka kerana memuat naik hantaran menghina Agong.

“Siasatan lanjut masih dijalankan dan kes disiasat di bawah Akta Hasutan 1948 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Siasatan akan dilakukan daripada pelbagai sudut,” katanya hari ini.

Terdahulu, tular satu ‘posting’ di laman sosial Facebook yang dimuat naik Ho Ruey Terng berhubung satu kenyataan yang berbaur hasutan dan menghina Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hingga menimbulkan pelbagai reaksi negatif dalam kalangan netizen.

 

Dalam hantaran itu, pemilik akaun terbabit mengeluarkan kata-kata kesat apabila dikaitkan dengan alasan gagal mencari penyelesaian pandemik koronavirus Covid-19, selain menuduh Yang Di-Pertuan Agong sebagai diktator.

Bagaimanapun, hasil carian mendapati individu berkenaan telah nyahaktifkan akaun Facebooknya.

Namun, biarpun pemilik akaun itu sudah hilang dari radar di laman sosial itu, berdasarkan rekod kes yang sama sebelum ini, pihak polis berjaya juga mengesan si pelaku.

Reply