no comments

Hidup Tiada Agἀma, Kurang Dari 24 Jam Lelaki Ini Mɛngucap Syahadah Dan Mɛninggal Dunia, Adik Saksikan Wajah Arwἀh Tenang

“3 kali saya suar4kan supaya dia berd0a kepada tuhan minta kurangkan kesakitannya sepanjang kira-kira tiga minggu dia tinggal di Subang Jaya, memandangkan dia se0rang free th!nker, dia hanya diam.

“Akh!rnya, kira-kira 9 pagi Selasa lalu ketika saya bangkitkan hal sama, dia minta penjaganya, Nurin, untuk ajar dia mengucap dua kalimah syahadah,” kata Suzie Tan, 59.

Suz!e adalah ad!k kepada Tan Foo Hock, 66, yang tular di media sosial beberapa hari kebelakangan ini selepas dikatakan memeluk Isl4m sebelum meningg4l dunia kurang 24 jam kemudian.

Foo Hock dipercay4i menggunakan Mohammad Ridzuan Tan Abdullah sebagai nama Islamnya mɛninggal dunia akibat k4nser di kediaman Suzie di Subang Jaya, Selangor, 27 Mei lalu.

Menurut Suzie, meskipun berlainan ag4ma, dia dan adik-beradik lain tiada masalah dengan keputusan abangnya untuk memilih Islam sebelum menghembuskan nafas tɛrakhir.

Malah, Suz!e sebaliknya mengakui lega melihat riak wajah abangnya berbeza, malah kelihatan lebih tenang sebaik selesai melafazkan kalimah itu.

“Am4t menakjubkan selepas mengucap, arw4h kelihatan sangat tenang dan kemudian menghabiskan masa berbual dan bergelak ketawa bersama anak dan menantunya sepanjang hari.

“Menjelang malam, 4nak dan menantu arw4h pulang ke rumah mereka dan pada waktu Subuh, saya dapati abang saya sudah tiada. Dia mɛninggal dalam tidur,” demikian kata Suz!e.

Sɛmentara itu, adik bongsu arw4h, Mohammed Khairi Tan Abdullah, 54, berkata, keputusan abangnya untuk memeluk Islam agak mengejutkan memandangkan Foo Hock dikatakan tidak menunjukkan minat selama ini.

Namun, Mohammed Khairi juga tidak menafikan abangnya sering dipanggil dengan pelbagai nama Melayu seperti Ridzuan dan Azlan oleh rakannya memandangkan Foo Hock banyak bergaul dengan masyarakat Melayu.

“Jika diikutkan minat, mungkin saya lebih minat untuk memeluk Isl4m apabila saya sendiri pernah dipuji oleh ustazah kerana boleh menulis j4wi dan membaca ayat suci al-Quran dengan baik walaupun saya orang Cina.orang tiada agama

“Manak4la, arw4h, selain banyak bergaul dengan masyarakat Melayu, dia memang fasih berbahasa Melayu, malah fizikalnya juga bermisai menampakkan seperti orang Melayu, namun tiada tanda-tanda dia ingin memeluk Islam.

“Cum4 pernahlah ketika umur saya sekitar 12 tahun, saya terjumpa buku Fardu Ain yang mengajar cara s0lat dan sebagainya di dalam laci arw4h.

“Ketika itu arw4h berusia 24 tahun dan saya pun tidak mengesyaki apa-apa ketika saya masih kecil, sekadar sel0ngkar barang abang-abang dan saya tidak tanya atau mengadu kepada sesiapa mengenai perkara itu,” katanya.

Mohammed Khairi berkata, memeluk Isl4m bukanlah asing dalam keluarga mereka memandang dia dan kakaknya yang menetap di Singapura sudah sekian lama meng4nut agama itu.

“Daripada 14 beradik seibu sɛbapa, saya dan kakak saya di Singapura sudah pun memeluk Islam sejak zaman muda lagi yang mana kakak saya k!ni juga seorang ustazah di sana.

“Jad!, perkara ini bukanlah as!ng. Kakak saya (Suzie) pun beritahu saya dalam keadaan bersahaja, ‘Khairi, abang kau (Foo Hock) dah m4suk Islam’ sebaik arw4h selesai l4faz dua kalimah syahadah.

“K4kak saya k4ta, arwah cakap ‘aku nak m4suk Islam, aku nak m4ti dalam Islam’ sambil suruh Nurin aj4r dia mɛngucap tapi Nurin terag4k-ag4k kerana bimbang dengan resp0ns 0rang lain, namun dia lakukan juga apabila semua ahli keluarga tidak mɛmbantah.

“Ketika itu saya sangat bersyukur dan apabila dia mɛninggal dunia keesokannya, saya hanya mendoakan yang terbaik untuk dia. Dapat mɛmandikan m4yatnya memberikan saya pengalaman indah terakhir bersamanya,” katanya.

Subhanallah…Sungguh beruntung dia yang sempat meninggal di dalam Islam. Semoga Allah SWT memberikan ganjaran syurga buatnya. Tidak ramai orang yang memiliki peluang seperti ini. M4ti di dalam Islam. M4ti yang menjadi dambaan seluruh umat Islam di dunia ini.

Reply