no comments

Hidayah Milik Allah! Bapa Sami Terkenal, Anak Pɛluk Islam

Sesungguhnya hidayah itu Milik Allah s.w.t. Allah akan memilih sesiapa sahaja yang Dia kehendaki untuk memberikan hidayah.

Baru-baru ini tular di media s0sial beberapa keping gambar seorang wanita bertudung litup bergambar mesra dengan seorang sami(lelaki).

ayah sami

Gambar tersebut telah menimbulkan tanda tanya ramai pihak. Siapakah sami itu? Dan siapakah wanita itu? Akhirnya persoalan terjawab apabila ada pihak yang menceritakan kisah sebenar disebalik gambar tersebut.

Hidayah milik Allah (swt). Pada permulaan ayah rasa malu apabila dapat tahu anaknya memeluk Islam kerana ayah seorang Tok Sami terkenal. Tapi hari ini dengan kuasa Allah s.w.t ayah boleh menerima dan boleh melawat anaknya seperti biasa. Doakan supaya ayah dan keluarga masuk Islam sama. Ameen Ya Rabbal Alameen…

Segala persoalan mengenai gambar yang tersebar luas di media sosial itu akhirnya terjawab. Wanita tersebut adalah anak kandung kepada sami(lelaki) tersebut. Sami tersebut adalah sami yang terkenal dan bukan calang-calang orang.

Pada awalnya si ayah(Tok Sami) malu apabila mendapat tahu anaknya memeluk Islam tetapi akhirnya dengan kuasa Allah kedua-dua mereka saling memahami dan boleh menerima takdir yang mereka berlainan agama.

Si ayah akhirnya dapat menerima anaknya yang memeluk agama Islam. Hubungan ayah dan anak tidak dapat diputuskan walaupun mereka berlainan agama.

Subhanallah… Sungguh besar kekuasaan-Mu Ya Allah. Sesungguhnya Islam adalah agama yang mementingkan tali persaudaraan.

Reply