no comments

Hari Pertama Sekolah, Pelajar Men!nggal Dunia Selepas Pengsan Dalam Kelas

Umum sudah mengetahui hari ini Rabu 15 Julai 2020 merupakan hari pertama persekolahan selepas cuti panjang disebabkan wab@k virus C0vid-19. Namun, dihari pertama persekolahan ini kita dikejutkan dengan berita kemat!an seorang pelajar selepas pengsan dalam kelas.

Se0rang pelajar lelaki Tingkatan 3 di sebuah sekolah menengah di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur men!nggal dunia selepas dikatakan pengsan di dalam kelas, hari ini.

Pelajar tersebut, Amiruddin Naim Ariffin, 15, dikat@kan dalam keadaan baik dan suhu badannya juga tidak menunjukkan sebarang simpt0m dem4m atau tidak n0rmal.

Ketika kejadian, m4ngsa bersama pelajar lain dikatakan sedang mendengar taklimat berhubung pr0sedur operasi standard (SOP) yang perlu dipatuhi pelajar bagi mencegah penular4n C0VID-19 disampaikan guru di dalam kelas sebelum pengs4n.

Menurut ibu m@ngsa yang hanya mahu dikenali sebagai Nora, 51, memaklumkan kali terakhir dia bercakap dengan anaknya kira-kira jam 7 pagi sebelum anaknya ke sek0lah.

“Dia berjalan ke sek0lah dengan beberapa rakan kerana kediaman kami terlet4k tidak jauh dari sek0lah.

“Kira-kira jam 7.50 pagi saya mendapat panggilan telef0n daripada seorang gurunya menyatakan anak saya pengs@n sebelum bergeg@s ke sek0lah untuk melihat keadaannya,” katanya.

M4ngsa kemudian dikejarkan ke H0spital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dengan ambulans, bagaimanapun disahkan men!nggal dunia sejurus sampai di h0spital untuk rawatan.

Menurut N0ra, m4ngsa yang juga anak b0ngsu daripada empat adik beradik itu berada dalam keadaan sihat dan tidak menunjukkan sebarang gej4la peny4kit.

“Dia memang tiada s4kit apa-apa. Dia se0rang anak yang sihat dan tiada sejarah peny@kit selama ini.

“Saya pun tidak tahu apa yang berlaku sebenarnya dan menunggu keputusan bed4h siasat yang dijalankan pihak h0spital,” katanya dengan n@da seb@k.

Difahamkan, keluarga Allahy4rham kini sedang menunggu pihak HUKM menjalankan ujian saringan C0VID-19 sebelum memulakan bed@h s!asat.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohamed Mokhsein Mohamed Zon ketika d!hubungi menges4hkan kejad!an itu.

“Setakat ini, kes diklasifikasikan sebagai m4ti mengejut (SDR) dan pr0ses bed4h siasat akan dijalankan oleh p!hak h0spital bagi mengenal pasti punca kemat!an,” katanya.

“Kita sed4ng menunggu lap0ran bedah s!asat daripada pihak HUKM bagi mengetahui punca seben@r kemat!an m@ngsa sebelum sebarang t!ndakan lanjut dilakukan,” katanya.

Salam takziah diucapkan kepada keluarga Adik Amiruddin Naim Ariffin. Semoga r0hnya ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Amin….

Reply