no comments

Harga Durian RM3 Sekilogram, Semua Orang Mampu Beli

FAMA atau Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan, Negeri Terengganu menjangkakan harga durian di negeri ini menurun sehingga RM3 sekilogram bermula awal Ogos 2021 ini.

Dek kerana banyak kebun mengeluarkan hasil, maka bekalan durian dijangka terlalu banyak seterusnya menyebabkan harga durian turun.

durian murah

Che Ghani Che Wan yang merupakan Pengarah FAMA negeri berkata, pihaknya mensasarkan sebanyak 7,080 tan durian akan dihasilkan di negeri ini hingga September tahun 2021 ini.

“Sɛkarang sudah bɛrmula musim durian gugur di Terengganu dan ia bermula di Besut dan beberapa kawasan di Kuala Nɛrus dan Kuala Tɛrengganu.

durian musang king murah

“Pada awal Ogos nanti dijangka sɛmua dusun dan kɛbun durian di negeri ini akan mɛngeluarkan hasil sɛrentak.

“Sɛkali gus mɛnyebabkan harga durian di kɛbun menurun daripada RM6 sekilogram kepada RM3 sɛkilogram,” katanya kɛtika ditɛmui pada Program Tanggungjawab Sosial (CSR) Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan (MAFI) melalui Fama di Pusat Kṳarantin dan Rawatἀn Cọvid-19 (PKRC) Universiti Teknologi Mara (UiTM) Chendering, di sini, hari ini.

durian musang king

Pada program itu sumbangan bɛrupa buah-buahan dan sayuran disɛrahkan Che Ghani kɛpada Pɛngarah Opɛrasi PKRC Chendering, Dr Sharifah Azizah Syed Mohammad Shibli.

Che Ghani berkata, durian boleh dibɛli dengan harga rɛndah berbanding sekarang sɛlepas kɛbun durian di negeri ini mɛngeluarkan hasil dan dijual di pasaran.

“Sɛkarang durian agak mahal kɛrana diambil dari luar Terengganu sɛperti di Johor.

“Harga mɛnjadi mahal kɛrana pɛnjual mengambil kira kos pɛngangkutan mereka selain durian dijual ialah durian klon yang memang bɛrharga tinggi bɛrbanding durian kampung.

“Bɛrkemungkinan jika harga durian di kɛbun terlalu rɛndah, Fama akan turut membantu mɛmasarkan durian itu di kawasan yang mɛmpunyai pɛrmintaan tinggi supaya tidak bɛrlaku lambakan,” katanya.

Sudah pasti berita mengenai penurunan harga durian ini dapat memberikan senyuman kepada peminat-peminat durian di luar sana. Hal ini demikian adalah kerana ramai yang suka makan durian tetapi tidak ramai yang mampu untuk membeli durian dengan harga yang tinggi memandangkan keadaan ekonomi di Malaysia ketika ini berada dikedudukan yang merisaukan.

Ramai rakyat Malaysia yang terpaksa melupakan hasrat untuk membeli durian kerana itu adalah kehendak semata-mata dan bukanlah keperluan asas seperti beras dan makanan lain.

Jadi, dengan berita penurunan harga durian ini dijangka lebih ramai lagi rakyat Malaysia yang akan dapat merasai keenakan buah durian yang digelar Raja buah itu. Apa-apapun diharap jangkaan ini adalah tepat. RM3 sekilogram durian sudah cukup membuatkan ramai rakyat Malaysia mampu untuk membelinya nanti.

Reply