no comments

Guru terdiam lihat anak murid pakai mask kotor siap berjahit – “Bagi yang berduit, mungkin tiada masalah”

Seperti sedia maklum, bermula 1 Ogos 2020 kerajaan telah mewajibkan kepada semua rakyat Malaysia untuk memakai topeng muka atau facemask ketika berada di dalam pengangkutan awam dan tempat yang sesak.

Oleh kerana ketetapan oleh kerajaan itu sudah pasti membuatkan topeng muka sebagai suatu barang keperluan oleh seluruh rakyat Malaysia. Sekurang-kurangnya setiap individu perlu menyediakan ada satu topeng muka setiap hari untuk berjalan keluar dari rumah.

Untuk mendapatkan topeng muka ini perlulah ada duit untuk membeli. Bagi sesiapa yang berduit mungkin tidak akan menjadi masalah tetapi untuk orang susah sudah tentu menjadi beban bagi mereka.

mask kotor berjahit

Terbaru, di Twittɛr, seorang cikgu bernama Fazri Hasan berkongsi satu kisah yang menyedihkan mengenai seorang muridnya. Dalam perkongsiannya itu dia berkata:

Hari ini saya ambil sedikit masa berbincang dgn murid mengenai pemakaian pelitup muka ketika berada di dalam kawasan yang sesak. Terdiam seketika saya apabila melihat pelitup muka seorang murid kelihatan kotor dan siap berjahit lagi tali dia.

Membaca perkongsian cikgu ini sudah membuatkan ramai tersentuh. Disaat kita berada dalam keadaan senang dan tenang masih ada lagi insan yang tidak berkemampuan. Untuk membeli topeng muka pun mereka tidak mampu apatah lagi untuk membeli barang-barang yang mahal.

Kita seharusnya beryukur kerana diberikan kesenangan dan kemudahan. Ramai lagi insan lain yang hidup di dalam kesempitan.

Kejadian tersebut membuatkan Cikgu Fazri Hasan terdiam seperti yang dikongsikan di laman Twittɛr.

“Masa tu sɛdang mɛngajar dalam kelas, saya berbincang dengan murid-murid t0pik pemakaian pɛlitup muka.

“Saya tanya kɛnapa perlu pakai dan sebagainya sehinggalah saya nampak pɛlitup muka se0rang murid ni sudah k0tor.

“Dia sɛbenarnya murid pɛndidikan khas tahun enam, murid lelaki. Tapi saya mɛmang dah ada standby dalam kereta dan dalam kɛlas, jadi saya bagi yang baru untuknya,” ujar guru berusia 27 tahun itu.

“Mɛmang tahu ada sɛsetengah keluarga yang mungkin tak mampu nak sɛdiakan pelitup muka baharu sɛtiap hari.

“Sɛbab pɛlitup muka dah jadi barang keperluan. Bagi yang bɛrduit, mungkin tiada masalah.

“Tapi ada insan lain yang kesempitan, ada yang kɛhilangan kerja waktu PKP dan sɛbagainya,” ujarnya lagi.

Sɛtelah berkongsi kisah itu di Twittɛr, Fazri turut menerima mɛsej beberapa individu yang mahu memberi sumbangan pɛlitup muka buat murid-muridnya.

Bɛrsyukur dengan tawaran murni itu, dia bagaimanapun mɛn0lak dengan cara baik dan mengakui masih lagi mampu untuk mɛnguruskan hal berkenaan bɛrsama rakan guru yang lain.

“Bukan nak mɛnidakkan kɛbaikan 0rang. Cuma kami b0leh uruskan lagi. Sɛlepas saya k0ngsi di Twitter, ada dalam lima 0rang nak bantu.

Bagaimanapun Cikgu Fazri berkata, setakat ini beliau bersama cikgu lain boleh lagi membantu muridnya selagi mampu. Cikgu Fazri juga mengucapkan terima kasih kepada pihak yang cuba untuk membantu.

Reply