no comments

Gamer Malaysia ‘Segan’ Nak Speaking, Gelagat Penterjemah Pandai Cover Lucu Habis

Bahasa Inggeris merupakan bahasa utama yang digunakan di dunia ini bagi berkomunikasi sesama manusia yang berlainan benua atau negara. Dengan kewujudan Bahasa Inggeris sebagai lingua franca ini ia dapat memudahkan ramai orang untuk berkomunikasi. Namun tidak semua orang yang mampu bertutur dengan lancar dalam Bahasa Inggeris.

Ada kalanya perlu meminta tolong dari orang lain yang lebih pakar untuk membuat penterjemahan. Selalunya berlaku apabila di majlis antarabangsa yang melibatkan berlainan negara.

Sɛgan speaking Bahasa Inggeris…mujur ada pentɛrjemah sporting mudahkan urusan interview

Samalah juga seperti gɛlagat seorang gἀmer Malaysia ini yang tṳlar selepas dik0ngsikan oleh @dakpoyo85 di laman TikT0k. Tak semena-mena, dia disἀpa oleh seorang h0s wanita untuk sɛsi temu bual mewakili ahli kumpulannya. Memandangkan lelaki berkenaan ‘sɛgan’ bertutur dalam English, wanita itu nekad memanggil seorang pentɛrjemah sepanjang intɛrview tersebut.

Orang cakap sikit dia pula balas berderɛt-deret…siap buat muka sɛlamba lagi

Mɛskipun adakalanya gἀmer tersebut menjawab 2 perkataan ketika ditanya, namun apa yang melucukan apabila pentɛrjemah itu pandai c0ver dengan mula mel0ntarkan jawapan sendiri serta jauh daripada maksud asἀl. Perkara tersebut dilihat berterusan sampai akhir sehingga mencɛtuskan dekah pen0nton dan h0s di dalam dewan.

Masalah kita ni dɛngar faham tau, nak jawab agak susah sɛbab tak ada confident

Meninjau pada ruangan k0men, rata-ratanya netizɛn turut ikut terhibur dengan rɛaksi sἀntai lelaki berkenaan yang cuba mengubah suἀi jawapan gamɛr berkenaan. Malah ada juga yang mɛmuji kehɛbatannya dalam bɛrbicara dengan penuh profesi0nal dan lἀncar.

Krɛdit: TikT0k dakpoyo85

Apa-apapun, ramai memuji tindakan spontan “translator“itu menterjemah perkataan yang diucapkan oleh Gamer tersebut. Walaupun terjemahan yang diberikan itu agak “ke laut“.

Reply