1 comments

Inilah Gambar Terakhir Md Rayhan Kabir di Malaysia Sebelum Pulang ke Bangladesh Buat Selama-lamanya

21 ogos 2020 merupakah tarikh yang ditunggu-tunggu oleh seluruh rakyat Malaysia apabila berlakunya proses membawa balik seorang warga Bangladesh yang sebelum ini ditahAn oleh Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Md Rayhan Kabir adalah satu nama yang pernah tular di media sosial sebelum ini apabila dia muncul dalam satu ditemu bual dalam d0kumentari Al Jazeera bertajuk “L0cked Up in Malaysia’s L0ckdown”.

Md Rayhan Kabir yang juga warga Bangladesh akhirnya diusiR ke negara asalnya malam tadi 21 ogos 2020. Md Rayhan, 25, dibawa ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira 9 malam oleh pegawai Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Md Rayhan yang bɛrbaju kemeja dan membawa sebuah beg sandang, sempat melambai dan menunjukkan isyarat tanda bagus kɛpada kumpulan media sebelum dibawa masuk ke kaunter imigresen.

Menurut sumber dia menaiki penɛrbangan Malaysia Airlines ke Dhaka, Bangladesh pada jam 11 malam.

Md Rayhan Kabir

Sebelum ini Md Rayhan ditahAn di Setapak, Kuala Lumpur pada 24 Julai, selepas JIM mɛmohon bantuan orang awam menjɛjaki individu berkenaan yang muncul dalam d0kumentari Al Jazeera.

Menerusi d0kumentari itu, Md Rayhan membuat kɛnyataan berhubung layanan pihak bɛrkuasa Malaysia kepada pɛndatang tAnpa izin ketika negara melaksanakan Pɛrintah KAwalan Pɛrgerakan (PKP) bagi membantɛras pɛnularan C0VID-19.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud sebelum ini memaklumkan Md Rayhan akan diusiR ke negara asal selepas semua siasatAn polis selesai selain pAs lawatan kɛrjanya ditamAt dan disɛnaraihitamkan daripada mɛmasuki Malaysia selama-lamanya.

Lelaki warga Bangladesh itu sɛmpat mɛlambaikan tangannya kepada pengamal media sebelum keluar dari negara ini melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), malam tadi.

lambaian md rayhan kabir

Tɛrdahulu, Md Rayhan dilihat tiba di KLIA mɛnaiki van Jabatan Imigresen (JIM) pada 9 malam diiringi lapan pegawai jabatan berkenaan dan tAngannya bɛrgari.

Pada 5 0gos lalu, Ketua Pengarah JIM dilap0rkan berkata, Md Rayhan akan dihantar pulAng ke negara asalnya.

Bɛliau dipɛtik sebagai berkata, Md Rayhan akan akan disɛnaraihitamkan daripada mɛmasuki negara ini serta pAs lawatan kɛrjanya juga akan ditamatkAn.

Pada 24 Julai lalu, mɛdia melap0rkan Md Rayhan ditahAn ketika bɛrsembunyi di sebuah k0nd0minium di Jalan Pahang di Kuala Lumpur.

Md Rayhan yang mɛncetuskan kontr0versi dalam d0kumentari berjudul ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’. Pada 3 Julai lalu, Al Jazeera mɛnyiarkan d0kumentari bɛrjudul L0cked Up in Malaysia’s L0ckdown dengan Md Rayhan dilihat mɛngkritik kerajaan Malaysia dan mendakwa wujud diskriminAsi dalam mɛngendali kɛs C0vid-19 membabitkan wArga Asing.

Dengan kepulangan Md Rayhan Kabir ke negara asalnya malam tadi, ini menandakan itulah gambar-gambar terakhirnya di Malaysia kerana selepas ini dia tidak lagi dapat menjejakkan kaki di Malaysia buat selama-lamanya. Mungkin ramai yang merindui Md Rayhan Kabir selepas ini.

One Response

  1. Aris

Reply