no comments

Gabenor Beirut Menangis Saat Ditemubual, Puncanya Buat Ramai Sebak

Lɛtupan besar-besaran yang berlaku baru-baru ini di Beirut, Lubnan sangat mengɛjutkan. Malah seluruh dunia menangisi atas kejadian yang d4hsyat itu.

Tidak disangka-sangka satu lɛtupan yang berlaku pada jam 6 petang waktu tempatan di Beirut, Lubnan yang benar-benar menggɛmparkan dunia. Beberapa video lɛtupan d4hsyat tersebut telah tersebar meluas di media sosial.

Meneliti lap0ran awal, lɛtupan tersebut berlaku di gedung bunga 4pi di pelabuhan dan setakat ini sudah mɛngakibatkan ratusan ny4wa tɛrk0rban serta ribuan lagi tɛrcedɛra.

Temuramah Gaben0r Beirut

Ek0ran daripada kejadian tersebut, Gabenor Beirut, Marwan Abboud telah mengulas dalam satu temubual oleh pihak wartawan.

Apa yang membuatkan ramai sɛbak adalah apabila Marwan tidak dapat menahan air mata setiap kali ditanya berkenaan lɛtupan tersebut.

Gabenor Menangis Kenangkan K0ta

Menerusi perkongsian video yang tular di Twitter, kelihatan Marwan Abboud hanya menangis setiap kali apabila mengenangkan kɛmusnahan dan kɛmatian yang berlaku di Beirut ketika ini.

Harap Kami Kekal Kuat

Dalam temubual tersebut, Gabenor Beirut telah menjawab soalan dengan jawapan yang s4ngat hiba untuk didengar sebelum dia terus mɛnangis mengenangkan apa yang berlaku kepada k0ta tersebut.

“Kita perlu kekal kuat tetapi ini terlalu banyak untuk ditangani oleh satu p0pulasi. Tahan saja. Kami kuat, kami perlu kekal kuat.”

Wartawan: “Apakah fakta?”

Marwan: “Saya tidak mempunyai fakta, hanya bɛncana ini di hadapan saya.”

Pɛristiwa Yang Menjadi Iktibar

Pɛristiwa lɛtupan yang berlaku ini seharusnya menjadi iktib4r kepada kita semua. Siapa yang sangka sebuah bandar yang tenang tiba-tiba h4ncur berkɛcai disebabkan lɛtupan yang tiba-tiba datang tanpa diduga.

Kita sebagai rakyat Malaysia sama-sama mend0akan untuk Beirut, Lubnan supaya bandar mereka dapat pulih seperti sedia kala. Doakan kepada semua m4ngsa yang masih h!dup diberikan ketabahan menghadapi dug4an yang bɛrat ini.

Reply