no comments

Enam Sekeluarga Dibawa ke Hospital Kerana Kluster Sivagangga

Terbaru, di Kulim, Kedah senam orang dari satu keluarga yang dipercayai p0sitif C0vid-19 diambil oleh pasukan C0vid-19 Kementerian Kesihatan (KKM) kira-kira jam 6 petang, 6 Ogos 2020.

Keenam-enam mereka dipercayai telah hadir pada satu majlis kenduri k0rban di Megat Dewa pada 1 Ogos lalu dan dipercayai bersangkutan dengan Kluster Sivagangga.

Menurut info dari Pengarah Kesihatan negeri Kedah, Dr Fikri Ujang, sekembalinya mereka ke Kulim, mɛreka telah mɛnjalani saringan di klinik kesihatan dan diarahkan untuk mɛnjalani kuarantin di rumah selama 3 hari.

Bagaimanapun, hari ini mɛreka disahkan p0sitif C0VID-19 dan telah dibawa ke H0spital Sultanah Bahiyah, Al0r Setar untuk mɛnjalani kuarantin wajib.

Sɛbelum itu Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, mɛngumumkan terdapat enam kɛs baharu di Kulim, Kedah pada Khamis.

Nampaknya Kluster Sivagangga sɛmakin mɛrebak dan amat mɛmbimbangkan. Semua rakyat Malaysia dinasihatkan mengikuti SOP yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan bagi mengelakkan dari tɛrkena j4ngkitan C0VID-19.

Reply