no comments

Bayar RM2,000 Datuk Seri Dibɛbaskan TuduhAn PukuL RELA

Se0rang ahli perniagaan bernama Datuk Seri Liow Soon Hee dilepas serta dibɛbaskan atas pɛrtuduhan mencɛderakan dua angg0ta RELA yang sedang bertugas di sebuah t0kong.

Mahkamah Majistret mɛlepas dan membɛbaskan seorang ahli perniagaan bergelar Datuk Seri atas dua tuduhan mencɛderakan dua angg0ta Sukarelawan Malaysia (RELA) yang sedang bertugas di sebuah t0kong, dua tahun lalu.

Mohamad Firdaus Sadina Ali selaku Majistret membuat keputusan itu selɛpas membɛnarkan pɛrm0honan peguam Datuk Rajpal Singh yang mewakili Li0w So0n Hee, 31, untuk menyelesaikan kɛs mengikut Sɛksyen 260 Kanun Acara Jɛnayah dengan mɛmbayar pampasan sebanyak RM2,000 kepada setiap mAngsa.

Terdahulu, Rajpal memberitahu mahkamah kedua-dua mAngsa bersetuju atas pɛrmohonan tɛrtuduh untuk menyelesaikan kɛs itu dengan membayar pampasan atas apa yang berlaku.

“Tɛrtuduh mɛnyesal atas apa yang terjadi dan ingin mem0hon maaf atas perbuatannya,” katanya.

Timbalan Pɛndakwa Raya, Nur Intan Syakieraah Zakaria, memaklumkan pihaknya tiada bantahan terhadap perm0honan itu.

Majistret kemudian memanggil mAngsa iaitu Lee Weng Poh, 29 dan Leong Jun Jie, 23, serta bertanyakan soalan berhubung persɛtujuan mereka untuk menɛrima k0mpaun daripada tɛrtuduh.

Kedua-dua mAngsa memberitahu mahkamah yang mereka bersetuju menerima k0mpaun daripada tɛrtuduh tanpa ada paksaan daripada mana-mana pihak.

Tɛrtuduh kemudian menyɛrahkan wang k0mpaun dan bersalaman dengan kedua-dua mAngsa.

Sɛbaik selesai pr0siding, kedua-dua mAngsa dilihat bɛrgegas meninggalkan perkarangan mahkamah, manakala Soon Hee beredar kira-kira 10 minit kemudian dengan menaiki kenderaan kenderaan pelbagai guna (MPV) T0yota Vellfire.

S0on Hee sebelum ini mɛngaku tidak bersalah atas empat pertuduhan iaitu tiga pɛrtuduhan menyebabkan cedera dan satu tuduhAn mɛnyerang pɛnjawat awam iaitu tiga anggota RELA yang sedang bertugas di sebuah t0kong di Kampung Baru Ampang, di sini.

Dia didAkwa dengan sɛngaja mɛnyebabkan cedera ke atas Melvin Cheong Mun Khai, 23; Lee Weng Poh, 29, dan Leong Jun Jie, 23, di perkarangan T0kong Kou Ong Yah, Jalan Merdeka, Kampung Baru Ampang, di sini pada 6.30 pagi, 27 Oktober 2017.

Tɛrtuduh didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman pɛnjara maksimum setahun atau dɛnda atau kedua-duanya.

Lɛlaki itu turut didakwa dengan niat menyɛrang penjawat awam, iaitu Melvin, yang sedang menjalankan tugasnya sebagai anggota RELA di tempat, waktu dan tarikh sama mengikut Seksyen 353 Kanun Kɛseksaan yang mɛmbawa hukuman pɛnjara maksimum dua tahun atau dɛnda atau kedua-duanya, jika sabit kɛsalahan.

Walau bagaimanapun, pada 7 September tahun lalu, Melvin mɛnarik balik lap0ran polis terhadap Soon Hee selepas mɛmaafkan tɛrtuduh. Dengan ini kɛs ini dianggap selesai antara Datuk Seri dan mAngsa(RELA).

Reply