no comments

Cikgu Ini Dedah Siapa Sebenarnya Soloz. Subhanallah….Tak Sangka…Mulianya Hati Dia

Sebut sahaja nama Soloz mungkin tidak semua yang mengenali insan ini walaupun gambar kahwinnya tular di media sosial beberapa hari lepas. Namun, nama Soloz tidak asing lagi dalam arena E-Sport dan video game streaming di Malaysia. Soloz boleh dikatakan sebagai ikon buat anak-anak muda dalam bidang tersebut.

Bagi yang tidak mengenali lebih dekat dengan Soloz ini mungkin tertanya-tanya siapakah sebenarnya beliau? Seorang cikgu sekolah menengah berkongsi satu posting mengenai Soloz ini beberapa jam yang lepas.

Menerusi faceb00k Mohd Zailee, beliau berkongsi cerita serba sedikit mengenai insan yang dikenali dengan nama S0loz ini.

Oleh: Mohd Zailee

Dua h4ri lƐpas S0loz kahwin. Ramai yang buat-buat tanya siapa Soloz ni. Ada yang betul-betul tak kƐnal. Ada yang buat-buat tak kƐnal.

Y4ng buat-buat tak kenal ni mungkin sebab nak pƐrlekeh bid4ng kƐrjaya Soloz yang kerjanya main game 24 jam. Mungkin sebab kerja main game ni tak adventur0us, tak guna kudrat, dan tak perlu ke lapangan sama macam kerja-kerja k0nvensional. Jadinya, kenalah p4ndang lƐkeh. Barulah n4mpak p0wer. Kita kan kƐnal orang k!ta macam mana. KƐna pƐrlekeh orang untuk up diri sƐndiri.

Aku ni buat akt!viti main game hanyalah sƐkadar h0bi. Aku ada kerja hakiki iaitu sƐbagai guru sek0lah mƐnengah. Main kat PC, main kat k0ns0l, dan sekarang main kat talip0n. Jangan sampai aku p0st senarai game yang aku dah habis main. Jadi aku r4sa aku di p0sisi yang unik untuk cakap benda ni.

Z4man aku belajar dulu, aku ada teng0k kawan m4in D0ta atau nama penuhnya DƐfense of The AnciƐnt. BƐbudak Cina paling ramai main benda ni. Usung lapt0p dengan LAN kabel tu merata. Dari bilik ke bilik. Lepas tu kumpul ramai-ramai dan lawan sama sƐndiri. Dari malam sampai la ke p4gi. Pergi kelas m4ta lƐbam-lebam.

Lepas tu aku dapat tahu game D0ta ni dijadikan salah satu pƐrmainan E-Sukan. Ada t0urnament, ada hadiah dengan nilai besar hingga jutaan USD. Bila aku k0rek-k0rek guna internet k0lej, aku dapati E-Sukan di negara Barat tu bukan sesuatu yang baru. Aku tering4t kecik-kecik dulu pƐrnah keluar tv pertandingan Tetris. Itu b4pak segala E-Sp0rt.

Mul4i tahun 1996 di Jepun dan Las Vegas, setiap tahun dianjurkan t0urnament game l4wan-l4wan. Benda tu namanya Ev0lution Champi0nship SeriƐs atau dikenali sebagai Ev0 sahaja. Benda tu Jepun yang buat sebab game yang bertanding tu m0stly game Jepun. Ada Street Fighter, King of FightƐrs, Tekken, M0rtal K0mbat, dan banyak lagi. So benda ni dah lama.

SƐbut p4sal Evo ni, aku teringat dekat pƐmuda P4kistan bernama Arslan Ash yang j0in Evo 2018 di Jepun. Dia guna duit sendiri masuk pertand!ngan Tekken. TikƐt penerb4ngan, peng!napan, dan yuran, semua dia t4nggung sendiri. Sp0ns0r tu ada tapi duit lambat masuk. Dah la sangkut sampai 3 hari di Malaysia sebab risau k0t-k0t dia ni ejen pƐngg4nas. Mujurlah pihak KLIA tu bijak lantas dibƐbaskan Arslan.

DisƐbabkan Arslan ni dari P4kistan, semua orang macam pandang lƐkeh dekat dia. Yelah, bila sebut terer main game, kita biasa terfikir negara Jepun, K0rea, China, dan USA saja. Ni apa benda P4kistan ni? Lepas tu nak tahu apa jadi?

Arslan Ash mƐnang Tekken 7 di Evo 2018. D!a tewaskan semua player yang dah femes, ditaja, dan ada sƐmua kƐmudahan. SƐmua orang buka mata. Semua 0rang dah start teng0k g4ming scene di P4kistan. Dia buktikan kemenangan dia pada 2018 tu bukan kebetulan ap4bila sekali lagi menang pada 2019. Sekarang dia rileksss saja dit4ja oleh Red Bull.

Kisah Arslan Ash tu b0leh teng0k dekat Y0utube. Kis4hnya sangat-sangat inspired. Aku harap ada pƐnerbit filem ambik kisah dia dan buat m0vie.

Balik kepada cerita S0l0z ni. Aku pun follow S0l0z juga. Selalu buka video dia di Y0utube dan Faceb00k. Aku suka cara dia sebab dia tak mƐncarut. Budak-budak ramai f0llow dia. Kalau dia kalah, dia takde nak jƐrit-jƐrit m4ki h4mun. Dia rileksss.

Aku dapat tahu S0l0z ni pernah wakili Malaysia dalam game M0bile LƐgends. T0urnament tu namanya M0bile Legends Professional League – MPL musim kedua pada 2018. S0l0z dengan pasukan dia iaitu Air Asian Saiyan dapat tempat keempat. Kalah. Tapi tak apa sebab masa tu yang menang ialah Saiyan Reb0rn iaitu pasukan dari Malaysia juga. S0l0z dapat anugerah Pemain Paling Berharga (MVP) musim tu.

Lepas tu aku tak tahu dah penglibatan S0l0z dengan ESp0rt. Yang aku tahu sejak tu dia sangat aktif jadi streamers. Setiap kali buat live, view berpuluh-puluh ribu. Dekat secti0n Faceb00k G4ming tu memang sentiasa trending n0mbor 1. Lepas tu bila dia reupload dekat Y0utube, paling b0do pun dapat la 400k view. Itu pun tak sampai seminggu. Selain tu ada juga jual merchandise macam h00die jenama dia tu.

Hasilnya S0l0z boleh menyara hidup, beli kereta mahal, dan akh!rnya kawin.

Adakah aku s0k0ng S0l0z? Ya. Ada beberapa sƐbab.

1. S0l0z ni bukti kita orang Malaysia pun boleh berjaya dalam bidang vide0 game dan streaming. Bo0leh berjaya tanpa kena cetus k0ntr0versi b0d0h dan tanpa kena m4ki h4mun 0rang lain nak acah s4vage serupa sesƐtengah streamers. Dia rilekssss.

2. S0l0z ni humble. Rendah diri. Ada peminat gelarkan dia ni “Mat Bual” sebab cara dia b0rak masa stream tu macam kawan-kawan kita yang kelakar. Dia cakap bƐnda macam s0mb0ng, tapi kita tau dia cakap tu dengan tak sƐrius.

Subhanallah…Pemurahnya Dia..

3. S0l0z ni pemurah. Ada satu vide0 ni dia buka stream 0rang lain yang takde viƐw. Lepas tu dia d0nate star. 1000 hingga 2000 star jugaklah dia bagi setiap s0rang. Sebabnya dia nak supp0rt dan pr0m0te k0muniti streamers Malaysia ni. Bukan nak bƐrjaya sorang-sorang.

Anak Melayu Pun Boleh Berjaya!

4. Ni paling penting. S0l0z buat aku percaya anak Melayu pun b0leh bƐrjaya dalam bidang ni kalau kena cara dan s0k0ngan. Dedulu keluar team Fnatic mƐnang t0urnament D0ta, aku teng0k ramai yang bukan Melayu jadi ahli. Sejak tu aku macam tak percaya orang Melayu pun b0leh jadi macam tu.

Aku main Ass4ssin’s CrƐed dengan Final Fant4sy, aku tengok ada anak Melayu yang terlibat sama jadi devel0per untuk game tu. Aku fikir, sampai situ je k0t paling jauh anak Melayu boleh buat dalam b!dang gaming ni. Bab teknikal je. Aku silap.

Lepas keluar si S0l0z ni, aku ubah pandangan aku. Kita juga boleh. S0loz dah buktikan. Dia ni lebih kurang dengan Arslan Ash yang aku cerita dekat atas tu. Meletakkan Malaysia dalam peta Esp0rt dan game streaming. Sekarang ni Team Y00do Gank pulak tengah berhempas pulas nak bawa nama Malaysia dalam game PUBG Mobile. Sokonglah mereka.

5. Kita ada S0l0z untuk wakili kita bila orang luar berbangga dengan streamers mereka. Ind0nesia bangga dengan Jess No Limit, Lemon, D0nkey, etc. Kita ada S0loz, Fredo, L0gan, PƐnjahat, MastƐr RamƐn, etc yang tidak kurang hƐbatnya juga.

Murid aku di sek0lah, ramai yang nak jadi gamers, nak jadi streamers. Aku 0key saja. Tapi aku beritahu cabaran yang ada dalam bid4ng ni agar mereka fikir panjang-panjang. Lebih b4ik f0kus kepada akademik dulu.

Cont0hnya semalam dan hari ni ada tournament Mobile Legend peringkat KL. Jabatan Pelajaran KL yang anjur. Format sama macam sukan lain iaitu undƐr 18 dan under 15. Aku hantar jugak team sek0lah aku. Biar deme rasa sendiri macam mana kalau main dalam suasana k0mpetetif. Itu baru lawan sesama bebudak sekolah. Belum lagi lawan team yang ada sp0ns0r, ada gear, dan ada s0kongan ramai. Kalau dah tahu kenyataan dalam bidang ni, barulah deme fikir balik nak pilih jalan hidup yang macam mana.

Benda ni m4sih baru di Malaysia. Belum di tahap ultra k0mpetetif. Bolehlah cuba dapatkan cebisan kek tu. Cuma kita kena ingat. Viewers kita di Malaysia ni susah nak m0ve on. Kalau dah stick dengan streamers tu, sampai bebila la teng0k streamers tu. Nak kena kreatif untuk tarik viewers tu semua untuk teng0k stream kita.

Misalnya page Rimau Gaming tu. Set!ap kali stream game lumba m0tor, mesti ada s0rang caster untuk mengulas permainan. Dah macam teng0k game m0tor sebenar. Bagi aku, itu kreatif dan menarik.

Itulah sedikit sebanyak cerita mengenai Soloz ini. Diharap kisah ini menjadi motivasi buat kita semua. Apa sahaja bidang yang kita ceburi janganlah cepat untuk berputus asa kerana usaha adalah tangga kejayaan. Satu pesanan juga buat semua, jangan sesekali kita perlekeh kerja orang lain kerana kita dilahirkan di dunia ini dengan berbeza kelebihan. Mungkin Soloz mempunyai kelebihan dalam bidang gaming tetapi kita juga mempunyai kelebihan lain yang kita perlu gilap sehingga berjaya.

Apa-apa pun tahniah diucapkan kepada Soloz yang baru sahaja mendirikan rumah tangga baru-baru ini. Semoga hubungan beliau dan isteri kekal sehingga ke Jannah. Majulah sukan untuk negara. Kalau tidak kita siapa lagi nak sokong e-sport ini. Setuju? Jika setuju mohon untuk kongsikan kisah inspirasi ini kepada rakan-rakan dan ahli keluarga anda.

Kredit: Mohd Zailee

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close