no comments

CARA MUDAH TIDUR MELALUI TEKNIK PERNAFASAN

Tidur.jpg

CARA MUDAH TIDUR MELALUI TEKNIK PERNAFASAN

Berfikir terlalu banyak soal kehidupan seharian pastinya menyukarkan anda untuk melelapkan mata pada waktu malam. Otak anda perlu bersedia untuk bertenang supaya anda boleh berehat. Kopi panas, minyak lavender, dan mengira kambing biri-biri – semuanya sudah dicuba. Semuanya gagal. Namun ada satu cara pernafasan yang terbukti dapat membantu untuk anda terlelap dengan mudah.

Apakah ia?

Teknik pernafasan 4-7-8 dipelopori Dr. Andrew Weill dari Arizona, yang menerangkan kaedah yoga yang diilhamkan itu sebagai “benar-benar mudah, mengambil masa yang singkat, tidak memerlukan peralatan dan boleh dilakukan di mana sahaja.”

Dr.Weill mendakwa bahawa 4-7-8 pernafasan boleh membantu orang tidur dalam masa 60 saat dengan bertindak sebagai “tranquiliser semulajadi untuk sistem saraf” yang mengurangkan tekanan dan ketegangan dalam badan.

Bagaimana anda melakukannya?

1. Sebelum anda bermula, letakkan hujung lidah anda di atas bumbung mulut anda di atas gigi anda dan tetap di sana sepanjang latihan itu.

2. Menghembus nafas sepenuhnya melalui mulut anda dengan bersungguh-sungguh supaya anda membuat “suara mendesing” bunyi.

3. Tutup mulut anda dan menyedut secara senyap-senyap dan lembut melalui hidung anda untuk kiraan empat.

4. Tahan nafas anda dan mengira hingga tujuh.

5. Seterusnya, menghembus nafas sepenuhnya melalui mulut anda, membuat satu lagi bunyi suara mendesing selama lapan saat dalam satu nafas besar.

6. Sekarang menyedut lagi dan mengulangi kitaran tiga kali tersebut untuk sebanyak empat kali.

Ingat: Semua nafas yang ditarik mestilah tenang dan melalui hidung anda dan semua nafas bernafas keluar mesti kuat dan melalui mulut anda.

Bagaimana ia membantu?

• Ia mengambil lebih banyak oksigen lantas melegakan sistem saraf parasimpatetik dan menggalakkan keadaan tenang.

• Ia membantu mengimbangi semula sistem saraf yang boleh menjadi lebih dirangsang semasa stress.
• Ia membantu anda menyambung dengan badan anda dan pernafasan anda dan mengalih perhatian anda daripada pemikiran sehari-hari yang boleh menghalang anda daripada tidur.

Reply