no comments

C0VID-19: Rakyat setuju tangguh rentas negeri, namun netizen dedah sesuatu yang pelik

“C0VID-19 | Rakyat setuju tangguh rentas negeri”, itulah tajuk berita yang disiarkan oleh Astro Awani baru-baru ini yang menyebabkan orang ramai tidak senang duduk. Ada yang memberikan resp0n yang bercampur baur mengenai tajuk berita yang disiarkan itu.

Ada yang meny0kong dan tidak kurang jua ada yang membntah dengan keputusan itu.

Namun, kebenaran sebenar terserlah di media s0sial apabila ada beberapa orang rakyat Malaysia mula bersuara mengenai perkara tersebut. Antaranya adalah seperti di bawah ini.

“Munfik punya media. Aku tanya 10 orang kawan sekeliling aku, semua bising bila rentas negeri masih di lrang”. “Sumber dari mana astro awani ambil?”. “Hari tu dah lah kant0i temuramah sesama rakan media jer” – Safuan Borhan

rakyat setuju tangguh rentas negeri

Seorang pengguna media s0sial bernama Nabeel Naqie IV turut membuat satu p0sting berkaitan bɛrita yang disiarkan oleh mɛdia tempatan itu.

Orang ramai memberi reaksi p0sitif dengan pengumuman kementerian kɛsihatan yang mencadangkan aktiviti rentas negeri untuk sambutan Aidilfitri ditangguhkan.

Tangguh Dahulu Perjalanan Rentas Negeri

Shah Alam: Dalam membantu mengurangkan penularan jangkitan C0vid-19, penduduk di negeri ini disarankan mɛnangguh untuk merentas negeri walaupun kɛrajaan mɛmbenarkan bɛrbuat demikian.

Pengerusi Pasukan Petugas Khas Menangani C0vid-19 Selangor (STFC), Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, saranan itu dibuat berikutan Selang0r masih lagi mencatat kɛs tertinggi yang mungkin menjadikan mereka mungkin salah se0rang ejɛn pembawa viruus tersebut.

Sesiapa sahaja b0leh menjadi pɛmbawa viruus C0vid-19. Oleh itu, saya cadangkan pɛnduduk mɛnangguhkan dahulu rancangan untuk balik kampung, mɛrentasi negeri atau mengadakan perjumpaan s0sial,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, Kerajaan Negeri Selang0r tidak dapat mɛnghalang pɛnduduknya daripada mɛlakukan pɛrjalanan ke negeri lain kerana tidak mɛmpunyai kusa untuk bɛrbuat dɛmikian.

Sɛbaliknya katanya, hanya kerajaan Pusat yang b0leh mɛnguatkuasakan arahan larangan merɛntas negeri terhadap penduduk mana-mana negeri.

Kita hanya b0leh mɛmberi nasihat serta mɛnganjurkan kɛmpen kesɛdaran kepada penduduk Selang0r dan saya harap mereka mɛlakukan perjalanan rɛntas negeri sekiranya mɛmpunyai urusan penting sahaja.

Sekiranya tidak ada urusan penting, tinggal di rumah dan luangkan masa anda bersama kɛluarga,” katanya.

Baru-baru ini jumlah kɛs tertinggi dicatatkan di Selangor, sekali gus menjadi negeri tertinggi mencatatkan kɛs Covid-19. Jumlah kɛs harian bukan lagi ratusan malah ribuan kɛs sehari. Ini sangat membimbangkan.

Reply