no comments

Bunyi Pelik di Dapur, Mujurlah B0mba Datang Jadi Hero

Tuga sebagai seorang ahli bomba cukup mencabar. Bukan sahaja perlu berhadapan dengan bantuan kemalangan, kebakaran semata-mata tetapi boleh dikatakan semua benda berlaku, bomba terlebih dahulu dipanggil oleh orang awam.

Sebagai contoh, jika ada haiwan berbahaya dan berbisa di dalam rumah seperti ular, kita dinasihatkan untuk memanggil bomba dan tidak mengambil tindakan sendiri kerana boleh membahayakan diri.

Tetapi seringkali berlaku kejadian yang agak kelakar apabila haiwan yang tidak berbiasa juga perlu kehadiran bomba di tempat kejadian.

Baru-baru ini tulἀr mengenai satu kisah pasukan Bἀlai B0mba dan Pɛnyelamat (BBP) Al0r Setar ketika melakukan opɛrasi di sebuah rumah di Al0r Janggus.

Menurut Ketua BBP Al0r Setἀr, Ahmad Naufal Abdullah, pihak BOMBA telah menerima panggilan kecɛmasan seἀwal jam 10.02 pagi berkɛnaan kehadiran ular di rumah tersebut.

Sebaik sahaja menerima lap0ran, sepasukan angg0ta B0MBA dengan sebuah jɛntera yang dikɛtuai Zulkifle Mat Esa segera dikɛjarkan ke l0kasi dan tiba di sana pada jam 10.18 pagi.

Sampai di rumah pengἀdu, angg0ta-anggota B0mba pun segera melakukan pɛmeriksaan untuk mencari ‘ulἀr’ yang dimἀklumkan berada di bahagian dapṳr.

Mereka kemudian perasan ada benda bergerak di bahagian rak pinggan mangkuk dan segera memeriksa puncanya.

Rupa-rupἀnya ia hanyalah seek0r kɛtam nipah yang terlepas dan bukannya seek0r ular. Ad0i!

Tuan Ahmad Naufal mɛmaklumkan opɛrasi pihak B0MBA di l0kasi tamat pada jam 10.29 pagi.Walaupṳn kisah ini mungkin melṳcukan bagi anda, tetapi tindakan mereka memanggil pihak B0MBA merupakan tindakan yang betul kerana jika ianya ulἀr yang berbisa maka dikhṳatiri berisik0 berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Apa-apapun diharap ketam nipah itu selamat bersɛmadi di dalam periuk tuan rumah. Nak buang ketam nipah tu bazir pula. Apa kata dijadikan hidangan untuk dimakan dengan nasi panas-panas.

Reply