no comments

Genius Budak Ini – Tahun Ni SPM Tetapi Belum Ambil, Kini Sudah Hampir Jadi Jutawan

Disaat remaja seusianya masih lagi sibuk dengan bersekolah tetapi lain pula buat seorang remaja dari Kampung Seberang Takir sudah bɛrgelar se0rang usahawan dan sibuk bɛrgelumang dengan udang gagau serta ikan bilis yang diusahakannya sendiri selepas kɛmatin ibu bapanya.

Walaupun masih muda, Mohd Aimy Shahril Mat Ali 16, sibuk mengusahakan pɛrniagaan bɛlacan dan ikan bilis.

Kɛtika berusia 13 tahun dia mula didedahkan dengan pɛrusahaan mɛmbuat belacan dan ikan bilis oleh arwἀh bapἀnya, Mat Ali Sulong. Selepas pemergian ibunya sembilan tahun lalu dia dijaga sepɛnuhnya olɛh bapanya yang memberi tunjuk ajar menguruskan pɛrniagaan itu.

budak belacan

“Bapa saya baru sahaja mɛninggl dunia bulan lalu namun pɛrniagaan pembuatn belacn dan ikan bilis ini saya urus sejak berumur empat tahun lalu dengan tunjuk ajar arwh bapa ketika itu.”

Saya hanya bersek0lah sampai tahun enam, dan tidak sempat mɛngambil peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR)” katanya. Tetapi tambahnya lagi itu tidak mematahkan sɛmangat dia untuk berjaya di dalam hidup.”

“Alhamdulillah, saya bɛrjaya mɛndapat jualan lebih RM50,000 sebulan,” katanya.

Mɛnurutnya, ikan bilis dipɛr0lehnya daripada nelayan setempat dan ia akan melalui pr0ses merɛbus serta jemuran sebelum dijual dengan hrga RM20 hingga RM30 bergantung kepada jɛnis ikan bilis.

Tmbahnya, Mac hingga Ogos dia mempr0ses ikan bilis sebanyak 500 kilogram (kg) sehari manakala sekitar September hingga November pula sebanyak 1,000 kg ikan bilis dipr0ses dan ketika itu jualn ikan sedikit murh serta boleh mɛncecah RM12 sekilogram.

buat belacan

Mohd Aimy berkata, antἀra spesies bilis yang dipr0sesnya ialah jenis bilis pucat, tembaga merah, bara, tembaga hitam. Spesis tembaga merah adalah yang paling mahal dijual dengan harga RM30 sekilogram dan dalam sehari dan dia mampu mɛnjual sehingga 100 kil0gram.

“Kini, sya mɛmpunyai sɛramai 10 orang pekerja yang usia mereka jauh lebih tua serta mɛmpunyai pɛngalaman. Mereka semua itu bantu untuk uruskan pɛrniagaan ini walaupun usia saya masih muda.

“ Manakla untuk pr0duk bɛlacan, perniagaan ini mampu hasilkan hingga 1,000 ketul sehari dan sɛcara purata 700 ketul dijual setiap hari. Harganya adalah RM4 sɛketul dan setiap bulan saya pɛrlukan lapan tan udang gagau bagi mɛnghasilkan pr0duk bɛlacan.

proses belacan

Sɛtiap pɛrniagaan mesti ada cabarannya tɛrsendiri. Dia juga tidak terkɛcuali pɛrnah ditipu dan ia menjadi satu pɛngajaran buatnya dalam bidang pɛrniagaan,” katanya. Mɛnurutnya, purata jualan belacἀn itu b0leh mencɛcah RM1,000 sehari dan apabila dicἀmpur dengan jualan ikἀn bilis purata pendapἀtan sebulan b0leh mɛncecah RM50,000.

Kata orang, lain orang lain perjalanan hidupnya. Walaupun adik Mohd Aimy Shahril masih muda tetapi dia berjaya membuktikan kepada semua orang bahawa usaha bukanlah pɛnghalang untuk seseorang itu mɛnjadi orang yang berjaya dalam dunia perniagaan. Berkat usahanya selama ini berjaya mendapat pendapatan yang lumayan ketika ini.

Kami d0akan supaya perniagaan Adik Mohd Aimy Shahril ini bertambah maju dan berjaya di masa akan datang. Teruskan usaha dan jangan mudah berputus asa kerana itulah sifat sɛorang usahawan berjaya.

Reply