no comments

BEnci sangat ke kat Malaysia? 2 tahun pasang bendera terbalik, wanita ditahAn polis

Walalupun sudah 63 tahun Malaysia merdeka tetapi masih ada lagi rakyat Malaysia yang tidak sɛnsitif mengenai semangat patri0tisme di dalam negara ini.

Segelintir mereka begitu mudah untuk mengh!na bendera Malaysia sendiri walaupun mereka tinggal di negara ini. Kelakuan seperti ini tidak lagi boleh dimaafkan kerana telah banyak berlaku kes dimana mereka memasang bendera Malaysia secara terbalik.

Seorang wanita bɛrumur 55 tahun telah ditahAn selepas prɛmisnya di Jalan Lee Ah Leng, Taman Nasib, Kluang memasAng bendera Malaysia(Jalur Gemilang) secara terbalik.

Datuk Ay0b Khan Maydin Pitchay yang merupakan Ketua Polis Johor berkata, hasil siasatAn mendapati kedai makan itu sudah 2 tahun mengibarkan bendera Malaysia secara terbalik.

Dia berkata, siasatan ke atas pɛmilik prɛmis itu adalah susulan pihaknya mendapat aduan orang awam.

Tambahnya, angg0ta dari Ibu Pejabat Polis daerah (IPD) Kluang menerima lap0ran Ahad lalu dan menahAn pemilik prɛmis pada hari sama.

“SiasatAn awal mendapati prɛmis itu ber0perasi sejak 2017, bagaimanapun pada Januari lalu prɛmis ini tidak lagi ber0perasi.

“Sekarang bila kita sudah beri kesɛdaran dan masyarakat lebih peka untuk membuat lap0ran sekiranya nampak bendɛra terbalik.

“Kita akan ambil tindakAn, akta yang dikenakan ini lebih bɛrat. Pasang bendera berhati-hati, tiada alasan tiada faham atau terlupa,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor hari ini.

Ayob Khan memaklumkan sɛhelai bendera turut dirampAs.

“Keterangan suspɛk sudah diambil dan akan didAkwa di mahkamah mengikut Sɛksyen 5 Akta Lambang dan Nama (penggunaan tidak wajar) (pindaan) 2017.

“Jika sAbit kɛsalahan boleh didɛnda tidak melebihi RM20,000 atau penjAra tidak melebihi 3 tahun atau keduanya sekali,” katanya.

Diharap semua rakyat Malaysia yang tinggal di negara Malaysia ini peka dengan isu sɛnsitif yang melibatkan semangat patri0tisme seperti ini. Bendera adalah lambang negara yang harus dihormati dan tidak boleh dibuat main-main.

Reply