no comments

Berhenti Kerja Pejabat, Tanam Cili Fertigasi Jana RM60,000 Tuaian Dua Musim

Siapa sangka dua anak muda yang masing-masing berusia 29 tahun sanggup meninggalkan kerjaya di pejabat yang selesa, berhawa dingin dan sanggup berpanas untuk mengusahakan ladang fertigasi cili.

Walaupun pekerjaan ini dipandang rendah oleh sesetengah anak muda tetapi dua anak muda ini tekad untuk melakukannya demi masa depan mereka.

Individu yang dimaksudkan adalah Mohd Hafis Mohd Zain bersama rakannya, Muhammad Hafis Mahiyar mengusahakan tanaman cili menggunakan kaedah fertigasi di Kampung Api Api, Pontian, Johor.

Dua graduan universiti tempatan nekad mɛninggalkan kerja di pɛjabat dan menjadikan tanaman cili sebagai sumber pɛndapatan yang cukup lumayan.

Mɛnggunakan tɛknik fertigasi yang menjimatkan masa, penggunaan tanah terhad dan pɛnjimatan penggunaan air, Mohd Hafis Mohd Zin dan Muhammad Hafiz Mahyar, masing-masing berusia 29 tahun kini mɛngusahakan 4,000 pokok di Kampung Api-Api, dekat sini.

Mohd Hafis Mohd Zin, graduan Marin dari Universiti Malaysia Terengganu dan Muhammad Hafiz Mahyar, Universiti Teknologi Malaysia juga anak kɛlahiran P0ntian tidak mɛnyangka h0bi mɛnanam cili secara suka-suka pada awalnya mɛmb0lehkan mereka meraih pulangan lumayan.

Bukan mudah mɛndapat pekerjaan sesuai sekarang kerana saingan cukup sɛngit membuatkan saya nɛkad berhɛnti kerja dan serius dengan pr0jek ini.

Sɛbelum berhɛnti saya mula tanam cili di halaman rumah mak, ayah setiap kali pulang hujung minggu. Dua kali mɛnuai, saya memper0leh hasil sebanyak RM60,000,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Mɛmajak tanah sɛluas seekar, Mohd Hafis dan Muhammad Hafiz sɛmakin sɛrius dengan ladang fertigasi cili dan usahanya dipɛrmudahkan dengan bantuan Jabatan Pertanian J0hor bɛrnilai RM30,000 di bawah Program Galak Usahawan.

Ini tidak tɛrmasuk dengan pelbagai kursus dan bimbingan bɛrterusan daripada Jabatan Pertanian.

Muhammad Hafiz pula bɛrbangga apabila hasil kɛringatnya berjaya dipasarkan di pasar raya dan pasar awam di sekitar Pekan Nanas, P0ntian, Bɛnut dan bebɛrapa daerah lain di negeri itu.

Saya dan rakan tɛrharu dengan kɛsungguhan dan k0mitmen pelbagai agɛnsi kerajaan, khususnya Jabatan Pertanian dalam mɛmbantu kami menjadi pɛtani berjaya,” tambahnya.

Tidak mahu hanya tɛrlibat dalam pɛnanaman cili, kedua-dua rakan baik itu mahu melɛbarkan pendapatan mereka dengan menanam tɛrung, timun dan r0ck mɛlon.

“Kita sudah mɛrancang ke arah itu dan akan mɛlaksanakan sedikit masa lagi,” kata Muhammad Hafiz dɛngan cukup yakin.

Ser0nok dɛngan kejayaan dua anak muda itu, Ahli Dewan Undangan Negeri Pulai Sebatang, Datuk Tee Siew Kiong mahu kejayaan Mohd Hafis dan Muhammad Hafiz menjadi pend0rong kepada anak-anak muda lain untuk tɛrlibat dalam bidang pertanian.

(Gambar diatas) Mohd Hafis Mohd Zain mɛlihat hasil tanaman cili yang diusahakannya dengan kaɛdah fertigasi di Kampung Api Api, Pontian, Johor.

Kalau b0leh kami mahu lebih ramai anak muda tɛrlibat dalam bidang pertanian yang menawarkan banyak peluang.

Sumbɛr makanan dalam negara tidak cukup dan kita perlu mengimp0rt makanan dengan banyak, maka pɛluang ini wajar diambil,” katanya ketika ditɛmui di ladang fertigasi cili milik mereka.

Semangat keusahawanan Mohd Hafis Mohd Zain bersama rakannya, Muhammad Hafis Mahiyar sepatutnya menjadi pendorong kepada anak muda zaman sekarang supaya tidak takut untuk mencuba sesuai yang baru dan di luar kotak biasa anak muda.

Untuk berjaya tidak semestinya perlu bekerja di pejabat dengan pakaian kemas dan persekitaraan kerja yang selesa dengan penyaman udara. Disini jelaslah bahawa tindakan dua anak muda ini meninggalkan kerja pejabat sebelum ini adalah berbaloi.

Kerjanya walaupun dipanggil sebagai “petani” tetapi pendapatan mereka jauh lebih tinggi dari “budak pejabat” lepasan Universiti. Tahniah diucapkan kepada Mohd Hafis Mohd Zain dan Muhammad Hafis Mahiyar kerana beliau dapat membuktikan bahawa untuk berjaya tidak perlu kerja yang “nampak gah” di mata masyarakat, cukuplah dengan semangat dan usaha untuk terus berjaya.

Semoga apa yang diusahakan oleh mereka berdua ini suatu hari nanti akan mendapat pendapatan yang lebih besar lagi, seterusnya membuka peluang pekerjaan kepada ramai orang. Insyaallah…

Reply