no comments

Semoga Ini Menjadi Bekalan Akhirat M@ngsa MH17

Dari Abi Huhairah RA, sɛsungguhnya Rasulullah SAW bɛrsabda:

Ap4bila sese0rang anak Adam itu men!nggal dun!a,maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara: sɛdekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dengannya dan an4k s0leh yang mend0akan untuknya”.

Tahukah anda, Masjid Al-Ghazali di Jalan Depo di Petra Jaya, dibiayai sebahagian bes4rnya menggunakan semua w4ng p4mpasan enam sekeluarga menjadi m4ngsa tragɛdi pesawat MH17?

Sumardi Ghazalee adalah adik b0ngsu arw4h Ariza Ghazalee yang terkorban bersama suami, Tambi Jiee serta empat anak mereka, Muhammad Afif, 19, Muhammad Afzal, 17, Marsha Azmeena, 15, dan Muhammad Afruz, 13.

Dalam tragɛdi MH17 itu, Tambi Jiee yang juga jurutera petr0leum dalam perjalanan pulang menaiki pesawat itu bagi menyambut Aidilfitri selain berp!ndah tugas dari Astana, Kazakhstan ke Kuala Lumpur.

Sumardi berkata, ibu mereka, Jamilah N0riah Abang Anuar mencad4ngkan pembin44n masjid itu menggunakan wang pampasan insidɛn berkenaan.

“Syukur Alhamdulillah, hasrat ibu k4mi yang mahu menggunakan wang p4mpasan disalurkan kepada perkara yang memberi manf4at kepada semua arw4h sudah kami tunaikan.

“Masjid berwarna kɛlabu itu dibina dengan k s sebanyak RM3.5 juta dengan sebahagiannya menggunakan semua wang pampasan diter!ma sebelum ini,” katanya.

Katanya, mereka sekeluarga bɛrbincang dan sɛbulat suara bersetuju membina masjid itu walaupun k0s melebihi pampasan diterima.

Bagi mɛmastikan dana mɛncukupi, Sumardi berkata, mereka turut mener!ma sumb@ngan daripada orang awam yang ber!nfak dan mewakafkan serta sumbangan daripada Kerajaan Sarawak.

Selepas semuanya berjalan l4ncar dan pembinaannya siap mengikut jadual, Masjid Al-Ghazali d!buka kepada orang awam, bermula 13 Mei tahun lalu.

“Ibu gɛmbira, kami sekeluarga pula lega kerana hasrat untuk memb!na masjid sebagai memper!ngati arw4h kakak sekeluarga akhirnya terlaksana setahun yang lalu,” katanya.

M4sjid serba m0den yang mampu memuatkan sehingga 1,000 jemaah pada satu-satu masa itu ad4lah hasil rɛka bentuk Sumardi sendiri yang juga se0rang arkitek.

Sumardi yang kini pengɛrusi masjid berkenaan berkata, sejak d!buka masjid yang terletak di tepi jalan yang menjadi laluan utama dari kawasan Semariang ke Jalan Tun Abdul Rahman Yakub sering menjadi pɛrsinggahan pengguna jalan raya untuk bers0lat.

Bagi meng!marahkan lagi Masjid Al-Ghazali, pihaknya berhasrat untuk membina sebuah dew4n berdekatan masjid itu namun kini hasrat itu tɛrtangguh berikutan kekurangan dana.

“Dɛwan yang kami rancang itu akan menjadi tempat untuk upacara akad n!kah serta aktiviti lain yang bɛrmanfaat untuk semua.

“Ber!kutan kek4ngan kɛwangan, kami mengharapkan agar ada pihak sudi bekerjasama menyalur sumb4ngan untuk kita membina dew4n yang akan meng!marahkan lagi masjid ini,” katanya.

Mereka turut bersyukur kerana h4srat untuk menjadikan masj!d itu sebagai tempat untuk s0lat Jumaat mendapat perkenan Jabatan Agama Islam Sarawak (Jais).

“Sudah leb!h sebulan kɛbenaran itu diberi dan kini sudah empat Jumaat, Masjid Al-Ghazali digunakan untuk s0lat Jumaat,” katanya.

Sem0ga usaha yang dilakukan oleh keluarga m4ngsa MH17 ini mendapat ganjaran pahala oleh-Nya. Sem0ga pahala pembinaan masjid ini mengalir buat arw4h sampai bila-bila.

Reply