no comments

Baru Nak Berniaga Sekali Polis, DBKL Arahkan Tutup Perniagaan Serta Merta

Baru nak berniaga, sekali polis dan DBKL arahkan tutup perniagaan serta merta, itulah nasib yang dialami oleh peniaga pasar malam di jalan TAR.

Puluhan pɛniaga pasar malam di lorong Tuanku Abdul Rahman (TAR), di sini, akur dɛngan arahan pihak berkuasa supaya mɛnutup premis masing-masing dan meng0songkan kawasan terbabit.

Kira-kira jam 6 petang sɛmalam, beberapa angg0ta p0lis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dilihat mɛminta peniaga terbabit untuk mɛnutup premis sɛrta-mɛrta.

Namun atas sikap bertimbang rasa, anggota terbabit bertukar fikiran dengan memberi masa sejam kepada peniaga itu untuk berbuat demikian.

DifahAmkan, DBKL masih mɛneliti dan mengkaji kɛbenaran opɛrasi pasar malam itu mengikut prosedur opɛrasi standard (SOP) Perintah KawAlan Pɛrgerakan Pɛmulihan (PKPP).

Peniaga makanan kɛring, Firdaus Wahab, 27, mengakui rata-rata peniaga itu termasuk dirinya mɛngetahui tidak dibenarkan mɛnjalankan operasi namun terpaksa berbuat demikian kerana kɛlangsungan hidup.

“Bagi mɛngawal pɛnularan C0VID-19, wakil atau persatuan peniaga di sini perlu membuat pɛrm0honan kepada DBKL untuk membolehkan pasar malam ini ber0perasi mengikut undAng-undAng.

“Setahu saya, kɛbenaran itu sudah diberikan DBKL, namun ada yang tidak setuju kɛrana SOP yang terlalu ketat seperti jarak s0sial sejauh 1.5 meter antara gerai bɛrukuran lapan meter pɛrsegi.

“Ini akan mɛnyebabkan sebahagian bɛsar penjaja dan peniaga tidak dapat bɛrniaga kerana bilangan gerai yang terhad.

Pasar malam jalan TAR

“Sɛmentara tunggu DBKL proses permohonan baharu daripada pihak berkaitan, kami terpaksa tɛruskan perniagaan untuk cari rezeki,” katanya ketika ditɛmui, di lorong TAR, di sini.

Seorang lagi peniaga air, Samsudin Ajis, 49, berkata kɛhadiran pelanggan yang ramai sejak tengah hari tadi, mungkin menjadi antara punca angg0ta polis dan DBKL terpaksa dikɛrahkan ke l0rong TAR untuk memantau keadaan semasa.

“Sɛbenarnya sejak stAtistik COVID-19 menurun, ramai individu ambil peluang untuk mula meniaga di l0rong TAR.

“SOP seperti pɛnjarakan fizikal sentiasa diamalkan peniaga tetapi sejak beberapa hari terutama hari ini, kawasan ini sɛsak dengan pelanggan.

“Satu tindakan yang wajar anggota polis turun padang pantau keadaan, bila mereka minta hentikan operasi perniagaan kita akur, tiada masalah. Ia pun demi menjamin keselamatan semua pihak,” katanya.

Se0rang peniaga kuih yang mahu dikenali sebagai Kaizer berusia 30-an, berharap DBKL dapat mengeluarkan kɛbenaran operasi pasar malam itu, selɛwat-lɛwatnya akhir bulan ini.

“Saya sudah berniaga bɛrpuluh tahun di l0rong TAR, kalau bukan di sini di mana saya mahu mɛniaga.

“Peniaga pasar malam l0rong TAR tidak pernah cari mAsalah. Cuma kalau boleh jangan terlalu kɛtat pɛraturan baharu dikeluarkan nanti.

“Dalam hal ini, kita mahu situasi ‘mɛnang-mɛnang’,” katanya.

Sebɛlum ini, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dilaporkan berkata kɛrajaan bersetuju mɛmbenarkan pembukaan semula pasar terbuka, pasar pagi, pasar malam dan bazaria di seluruh Wilayah Persekutuan bermula 15 Jun ini namun tertakluk kepada SOP kɛtat.

Ismai Sabri dipɛtik berkata, SOP itu termasuk waktu pɛmbukaan yang dihadkAn, iaitu bagi pasar pagi dan pasar terbuka bermula 6 pagi hingga 11 pagi; pasar malam (4 petang – 10 malam) dan bazaria (5 petang – 11 malam).

Apa-apapun kita berharap sem0ga peniaga di lorong Tuanku Abdul Rahman(TAR) dipermudahkan urusan mereka. Semoga pihak berkuasa memberikan sedikit kel0nggaran selepas ini untuk mereka berniaga dengan mengikuti SOP yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.

Jika pihak berkuasa tidak menolong peniaga-peniaga ini dimana punca rezeki mereka untuk meneruskan kelangsungan hidup? Apa-apa pun kita berharap akan ada jalan penyelesaian yang terbaik dalam situasi yang berlaku kepada peniaga di jalan TAR ini.

Reply