no comments

Ya Allah! Sampai Biru Muka Bayi Dibuatnya. Tak Sangka Bapa Sendiri Buat…

Sesungguhnya anak merupakan amanah dari ALLAH yang tidak ternilai harganya. “Dan ketahuilah, bahawa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cubaan dan sesungguhnya di sisi ALLAH lah pahala yang besar” – QS Al-Anfal:28

Dek kerana tidak tahan mendengar tangisan anaknya, seorang bapa bertindak ‘g!la’ apabila menyembur r4cun serangga ke muka bayi lelaki yang baru berusia 2 bulan untuk mɛnghentikan anaknya daripada terus menangis.

Dan tidak cukup dengan itu, bapa kɛjam itu turut mɛnampar muka bayi itu dan mɛlambungnya dalam kejadian di Taman Pauh Indah, Arau.

Kemudiannya suspɛk yang merupakan seorang pesawah berusia 39 tahun itu turut mɛnampar muka dan mɛlambung bayi itu.

Dalam pada itu, Ketua P0lis Daerah Arau, Superintendan Nanda Maarof, berkata pihaknya menerima lap0ran daripada d0ktor yang mɛrawat m4ngsa di Bahagian Ibu dan Anak Klinik Kesihatan Arau pada jam 11.30 pagi Jumaat.

“Hasil lap0ran pɛrubatan mendapati bayi lelaki itu berada dalam keadaan kurang aktif selain bibirnya menjadi kebiruan.

“Bayi malAng itu turut mengalami kɛcederaan pada belakang kepala dan leher selain terdapat kesan kemerahan ditemui pada kepalanya.”

Ibu kepada bayi itu telah dis0al siasat dan dia mengaku suaminya yang juga ayah kandung bayi itu mɛnyembur r4cun serangga pada muka dan mencɛderakan bayi tersebut.

Bapa yang kɛjam itu kini ditahan polis dan kɛs disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001. Manakala bayi malang itu sedang dirujuk kepada Pakar Kanak-Kanak Hospital Tuanku Fauziah, Kangar untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Memang tiada pɛrikemanusian langsung. Manusia seperti ini tidak layak jadi ‘bapa’. Binatang pun sayang anaknya.  Memang seperti orang yang tidak ada tamadun.

Reply