no comments

Balasan Allah! Perancis Catat 50,000 Kes Covid Dlm 24 Jam, Selepas Presidennya Sɛrang Islam

Perancis telah mencatatkan 52,010 kes baharu jangkitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam. Mungkin itulah balasan ekoran kenyataan presidennya yang dilihat mengutuk Islam secara total.

Sejak pandemik bermula, Perancis setakat ini mempunyai kes terkumpul 1,138,507. Sejumlah 116 pesakit lagi meninggal dunia dalam tempoh 24 jam, menjadikan jumlah kematian kepada 34,761 orang.

Ia selepas, Presidennya, Emmanuel Macron menuduh Islam dan penganutnya sebagai pɛngg@nas serta mendorong kepada berlakunya Islamofobia.

Macron melakukan perbuatan itu sebagai respon balas terhadap kejadian pɛmb0nvh seorang guru yang mɛnghina Nabi Muhammad SAW dengan menayangkan beberapa lukisan pɛnghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW kepada pelajar-pelajarnya di dalam bilik darjah untuk berbincang di atas dasar hak kebebasan bersuara.

Macron mempertahankan tindakan guru tersebut dan memberi anugerah khas Légion d’honneur dalam satu majlis yang diadakan pada 21 Oktober 2020 yang lalu di Universiti Sorbonne dan menganggapnya sebagai ‘hero’ kerana mempertahankan dasar kebebasan.

Dalam ucapannya, beliau menganggap kem@tian mangsa adalah akibat sikap kebodohan, penipuan, kekeliruan dan kebencian malah beliau juga berjanji untuk mɛmɛrangi golongan radikal Islam habis-habisan.

Kejadian ini menggemparkan dunia dan mendapat reaksi dari pelbagai pihak namun ramai yang mengutuk tindakan tersebut. Namun beberapa hari lalu, dua wanita Muslim ditarik tudungnya, dihamburkan kata-kata rasis dan ditik4m bertubi-tubi berdekatan Menara Eiffle oleh dua wanita Perancis.

Insiden tersebut menghangatkan lagi ketɛgangan agama dan perkauman di Perancis.

Persoalannya, mengapa pɛmbonvhan itu berlaku? Adalah sangat malang apabila Presiden Perancis bertindak mempertahankan tindakan guru tersebut dan mengangkatnya sebagai ‘hero’ kerana mempertahankan prinsip kebebasan.

Tidak dinafikan pembunuhan tersebut begitu tr@gis, bahkan kejadian b0nvuh seperti itu bukan satu perkara pelik yang berlaku di serata dunia termasuk di kota Paris sendiri. Akan tetapi meletakkan kesalahan ke atas ‘Islam Radikal’ tanpa mencari punca pɛmb0nvhan tersebut adalah satu kesilapan.

Kenyataan biadap itu mendapat tentangan daripada beberapa pemimpin dunia, antara Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan dan Presiden Pakistan Imran Khan.

Erdogan menyatakan Presiden Perancis itu perlu melakukan ‘pemeriksaan mɛntal’  kerana membezakan layanan mengikut kumpulan keagamaan.

Malah Presiden Pakistan, Imran Khan pula menuduh Macron ‘menyɛr@ng Islam’ dalam Twitternya.

“Adalah malang kerana dia memilih untuk menggalakkan Islamofobia dengan menyɛrang Islam berbanding pengg@n4s yang membawa kɛgan4san. Dengan menyɛrang Islam, tanpa sebarang pemahaman, Presiden Macron sudah mɛnyer@ng dan mengecewakan jutaan rakyat Muslim di Eropah dan seluruh dunia,” kata Imran.

Kemarahan terhadap kenyataan Macron menyebabkan tunjuk perasaan di beberapa negara majoriti Muslim. Malah negara-negara Arab mula memboikot segala barangan dari negara eropah itu.

Reply