no comments

AWAS !!! UMAT ISLAM BERHATI-HATI DENGAN ‘TELEKUNG SALIB’ INI!

AWAS !!! UMAT ISLAM BERHATI-HATI DENGAN 'TELEKUNG SALIB' INI!.jpg

AWAS !!! UMAT ISLAM BERHATI-HATI DENGAN ‘TELEKUNG SALIB’ INI!

Muslimah di Malaysia, sila berhati-hati dan jangan mudah terpedaya dengan ancaman ‘telekung salib’ ini. | ┬áMenteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna Sabah, Datuk Jainab Ahmad Ayid, hari ini mengingatkan umat Islam supaya berhati-hati dengan “telekung yang mempunyai corak berbentuk salib”.

Beliau berkata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) perlu mengambil tindakan sewajarnya dalam perkara ini demi menjaga kesucian agama Islam.

Sambil menyatakan rasa kecewa kerana telekung itu mula dipasarkan di negara ini ketika umat Islam bakal mengerjakan ibadah puasa tidak lama lagi. Beliau berkata sejak kebelakangan ini pelbagai taktik digunakan oleh pihak tertentu untuk memesongkan akidah umat Islam.

“Janganlah kita ghairah membeli kerana tertarik dengan warna dan gaya yang cantik tanpa menyedari corak pada telekung itu tidak mengikut syariah,” katanya.

Beliau juga menasihati peniaga supaya meneliti rekaan telekung yang dijual supaya tidak mengundang kegusaran dalam kalangan umat Islam di negara ini.

Telekung Salib

Telekung mempunyai corak sulaman berbentuk salib di bahagian depan dari paras dagu hingga kelim bawah telekung yang dipercayai dihasilkan di negara jiran kini menjadi viral di laman media sosial.

– BERNAMA –

Telekung Salib

 

Telekung Salib

 

Telekung Salib

 

Telekung Salib

SEBARKAN!!!

Reply