no comments

“Apa Salah Petronas?” – Luahan Bekas Pekerja Petronas

Apa Salah Petronas - Luahan Bekas Pekerja Petronas.png

Petronas tidak terlepas dari menerima respon negatif dari masyarakat. Tidak senang dengan perkara itu, bekas pekerja yang sudah 5 tahun bekerja dengan Petronas mula buka mulut mengenai isu ini.

“Apa salah Petronas?”

Sejak kecoh tentang harga minyak dunia yang jatuh merudum, banyak sangat rumours tentang masa depan Petronas yang merupakan penyumbang utama kepada budget negara.

Ada rumours yang cakap gaji staff Petronas akan dikurangkan sebanyak 10-30%.

Ada juga rumours yang cakap Petronas akan offer VSS kepada staff mereka untuk mengurangkan kos.

(Semuanya masih  diperingkat rumours selagi mana belum ada pengesahan daripada pihak Petronas sendiri.)

Yang saya pelik…

Kenapa ramai yang macam ‘suka sangat’ bila baca rumours tentang nasib staff Petronas?

Apa salah pekerja Petronas sampai ada yang perli dan kutuk mereka seolah2 merekalah punca harga minyak dunia jatuh dan negara berhadapan dengan krisis kewangan?

Walhal masa ‘zaman kegemilangan’ harga minyak dunia, Petronas menyumbang dana yang sangat besar kepada negara.

Dan pekerja Petronas lah antara yang berkerja keras untuk memastikan perkara tersebut berjaya direalisasikan.

Jadi… Apa salah Petronas?

Mereka dah banyak menyumbang kepada negara.

Duit takde sekarang bukan salah Petronas , tapi salah pihak yang menguruskan duit yang disumbangkan oleh Petronas.

Ada yang tak puas hati sebab pekerja Petronas kanonnya gaji dan bonus besar sangat…

Percayalah…

Kerja di Petronas bukan kerja goyang kaki masuk lambat balik awal (lepas tu dapat gaji besar).

Ramai pekerja di Petronas yang masuk kerja awal (seawal jam 6.30 pagi) dan terpaksa pulang lewat malam.

Saya tau benda ni sebab saya pernah bekerja di Petronas selama 5 tahun.

Dan saya ada ramai kawan dan family members yang masih di Petronas.

Mereka masih bekerja keras, keluar awal pagi dan balik lewat malam untuk memastikan Petronas boleh bagi duit pada negara.

Adalah tidak adil dan tidak wajar untuk mengutuk dan memerli mereka seolah2 cabaran yang kita sedang lalui adalah salah mereka.

Sebaliknya sepatutnya kita bersyukur mereka masih bekerja keras untuk negara.

Dan kita patut doakan supaya masa depan mereka kekal cerah dan dipermudahkan oleh Allah.

Hari ini mereka sedang diuji. Esok lusa, mungkin kita pula.

Sekian bebelan di pagi Jumaat.

Firdaus Azizi

Bekas Pekerja Oil & Gas

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close