no comments

Penghậsut Anti-Vaksin Boleh Ditậngkap Polis, Ini Sebabnya…

Tindậkan undậng-undậng akan diambil kepada golongan ậntivaksin yang terus menghậsut orang awam supaya menolak Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) di media sosial.

Memetik lap0ran kosmo, Timbalan Ketua P0lis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, golongan penghậsut yang cenderung mengajak orang lain supaya memb0ikot pengambilan vaksin boleh disabitkan dengan dua kệsalậhan jika terdapat lap0ran.

Katanya, mereka akan disiậsat mengikut Sệksyen 505 (b) Kậnun Kesệksaận iaitu mendatangkan ketậkutan atau kegusậran awam yang memperuntukkan hukΰman penjậra dua tahun atau dendậ atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalậhan.

“Golongan ini juga boleh dikenakan tindậkan mengikut Sệksyen 233 Aktậ Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian yang membawa hukΰman dendậ dan pệnjara jika sabit kesậlahan,” katanya ketika dihubungi.

Dalam perkembangan lain, hari ini Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menerima suntikan Vaksin di Pusat Kesihatan Putrajaya di Presint 11.

“Tak sakit, tak rasa apa pun. Macam suntikan biasa sahaja. Tahu-tahu dah selesai.”

Itu reaksi bersahaja Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sejurus selesai menerima suntikan vaksin Covid-19.

Perdana Menteri turut menzahirkan rasa syukur ke hadrat Allah S.W.T kerana proses vaksinasi yang berlangsung hari ini berjalan lancar seperti yang diharapkan.

“Kalau lihat keadaan saya setakat ini, Alhamdullilah tiada kesan sampingan yang timbul,” katanya.

Pada masa sama, beliau menyeru semua rakyat Malaysia yang layak diberikan suntikan vaksin untuk mendaftar menerusi aplikasi MySejahtera dan mendapatkan suntikan vaksin masing-masing seperti yang dijadualkan.

“Saya percaya vaksin ini cukup selamat dan berkesan. Masyarakat tidak perlu bimbang dan tampil ke hadapan untuk mendaftar supaya dapat ditentukan giliran bagi menerima vaksin Covid-19 nanti,” katanya.

Beliau merupakan individu pertama yang menerima vaksin Comirnaty, Pfizer-BioNTech hari ini sekali gus menandakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bermula di seluruh negara.

Turut menerima vaksin di klinik sama ialah Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah.

Reply