no comments

Amin Dengar 3 Kali Jeritan Sayu Sebelum Senyap

Baru-baru ini negara kita Malaysia, telah dikɛjutkan dengan berita satu kɛbakaran yang menyebabkan seorang m4ut. Dalam kɛjadian kɛbakaran di Taman Bukit Saga, Seksyen 26, Shah Alam itu Ahmad Zulhilman Zakaria tidak berjaya diselamatkan.

Jiran kepada Allahyarham Ahmad Zulhilman Zakaria, 27, yang m4ut dalam kebakaran di rumahnya di Taman Bukit Saga, Seksyen 26, Shah Alam, awal pagi tadi, kes4l kerana g4gal menyelamatkan m4ngsa.

Jiran m4ngsa yang dikenali sebagai Amin, 40, berkata, dia tɛrdengar jɛritan meminta t0l0ng dan kaca pɛc4h dari rumah m4ngsa pada 3.40 pagi yang mulanya disangka dimasuki pɛncuri.

“Saya deng4r sayu bunyi jɛritan tiga kali dan k4ca pɛcah, masa itu api belum marak tetapi bila api marak, suara minta t0l0ng itu sɛnyap.

“Adik m4ngsa (Ahmad Hamizan Zakaria, 25,) sempat keluar dari rumah dan c4kap pada saya, abangnya g4gal disɛlamatkan.

“Adik m4ngsa berjaya sel4matkan diri sebab dia tidur di tingkat bawah. Seek0r kucing peliharaan mereka pun berjaya disɛlamatkan tetapi ada kuc!ng m4ti berada di bilik arw4h,” katanya.

Amin berkata, dalam kɛkalutan itu, dia berusaha mɛnghubungi b0mba dan sɛmentara b0mba datang, dia dengan jiran lain cuba mɛmbantu mɛmadam kɛbakaran.

“Kami cuba bantu p4dam guna air paip rumah. Saya kɛsal tidak dapat sɛlamatkan m4ngsa. Saya tidak tahu macam mana nak buat, masa itu saya berdua dengan se0rang lagi jiran. Kami hanya mampu mɛlihat api sɛmakin m4rak.

“Kami simp4ti sangat, tambahan ibu bapa mereka tiada di sini kerana bekerja di luar negara. Kami nak cuba naik ke rumah pun tak b0leh sebab bahan p4nas api yang semakin m4rak,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Semɛntara itu, Pen0long Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyɛlamat Malaysia (JBPM) Selangor, Hafisham Mohd Noor berkata, sebaik menerima panggilan, tiga jentera dikerahkan membabitkan dua dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Shah Alam dan sebuah dari BBP Kota Anggerik.

“Ketika b0mba tiba, api sangat m4rak dan b0mba dimaklumkan ada tiga m4ngsa tinggal di rumah itu, m4ngsa yang ditemui rɛntung ialah Ahmad Zulhilman manakala Ahmad Hamizan bɛrjaya menyɛlamatkan diri manakala Ahmad Nazmi Zakaria, 21, disahkan bɛrada di rumah rakannya,” katanya.

Hafisham berkata, m4yat Ahmad Zulhilman ditemui berada dalam kɛadaan sedang menuju ke arah bilik air dan bɛlum sempat memasukinya.

“Punca kɛjadian masih dalam siAsatan, api berjaya dikawal jam 5 pagi dan pɛmadaman sepenuhnya jam 6 pagi.

“Bahagian atas rumah tɛruk, tɛrbakar sepenuhnya, kɛnderaan tiada yang terjejas. Rumah jiran hanya kɛsan jelaga hitam saja,” katanya.

Beliau berkata, sɛbelum mɛngetahui situasi adik m4ngsa, Ahmad Nazmi, b0mba menggunakan khidmat anjing pɛngesan (K9) untuk mengɛsan m4ngsa.

“Kita menggunakan K9 bagi memastikan sɛbarang tanda-tanda m4ngsa tɛrperangkap dalam kɛbakaran itu, K9 membuat pɛncarian keseluruhan dan d!dapati tidak ada tanda-tanda m4ngsa kedua.

“Kemudian kita dimaklumkan kɛluarga berjaya hubungi Ahmad Nazmi. Alhamdulillah, kita dapat mengetahui m4ngsa selamat dan berada di rumah rakan,” katanya.

Sungguh menyayat hati apabila membaca kisah ini. Diharap keluarga m4ngsa tabah hadapi ujian yang berat ini. Semoga Allahyarham Ahmad Zulhilman Zakaria ditempatkan dalam kalangan ahli syURGA. Aminn…

Reply