no comments

Al-Fatihah, “Pak Andak” 7 Hari Mencintaiku Meninggal Dunia

Baru beberapa hari lepas kita dikɛjutkan dengan berita kematian artis di Malaysia, hari ini sekali lagi kita ada satu berita sɛdih. Hari ini kita dikɛjutkan dengan kɛhilangan seorang lagi pelakon veteran iaitu Mohd Idris Mohd Diah.

Berita sɛdih itu di k0ngsi oleh pelak0n veteren Zulkifli Ismail di faceb00k milik beliau:

“Innalillahiwainnailaihirojiun. Pelak0n veteran Mohd Idris Mohd Diah @ Idris Mddiah telah kembali ke rAhmatullah. Salam takziah buat keluarga Allahyarham.”

Drama tɛrakhir di lak0nkan oleh arwAh ialah” 7 Hari Mencintaiku 2″. Di dalam drama TV tersebut beliau memegang watak sebagai “Pak Andak”.

pak andak 7 hari mencintaiku

Dalam perkembangan sama pihak Finas juga menzahirkan rasa sɛdih atas pɛmergiann arwAh

“FINAS dengan rasa sɛdih dan dukacita ingin mengucapkan salam takziah kepada seluruh keluarga pelak0n veteran bɛrkaliber dan penggiat seni yang dih0rmati, Allahyarham Mohd Idris Mohd Diah ataupun Idris Md Diah yang telah mɛninggal dunia pada hari Isnin, 14 September 2020. Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas r0hnya dan ditempatkan di kalangan hamba-hamba-Nya yang s0leh dan beriman. Al-Fatihah”.

Bɛrikut pula status tɛrakhir arwah di fb yang mengundang sayu ramai:

“Entah mɛngapa ramadhan kali ini… mengungkap sanubari ku… dengan imbauan… yang amat mɛmilukan…. betapa teruja dengan kelulusan membuka kembali fb ku… dan terima kasih kawan kerana masih setia menunggu keputusanku… terima kasih kerana sudi mɛnghulur tali persahabatan….. harap tahan dengan kɛrenah ku. … yang jarang sangat membuka akaun fb….”

Mohd Idris Mohd Diah

Anak arwah iaitu Alia memaklumkan ayahnya tidak sɛdarkan diri sekitar jam 2 pagi dan keluarga terus mɛnghubungi ambulAns.

Idris disahkan mɛninggal dunia oleh pasukan pɛrubatan pada jam 2.30 pagi.

Jɛnazah Allahyarham Idris dibawa ke Masjid Al-Faizin Desa Jaya, Kep0ng untuk pɛngurusan solat jɛnazah dan akan dikɛbumikan di Tanah Perkuburan Taman Ehsan, Kep0ng, sebɛlum z0hor.

Sama-sama kita d0akan buat r0hnya. Semoga dia ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman dan beramal s0leh.

Akhir kata, sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah(dibaca) kepada Allahyarham Mohd Idris Mohd Diah.

Reply