no comments

Akhirnya Azan Berkumandang Di Nagorno-Karabakh Setelah 28 Tahun

‘Setelah 28 tahun akhirnya laungan azan berkumandang di Nagorno-Karabakh’, itu antara isi kandungan ucapan Presiden Azerbaijan, Ilham Aliyev ketika mengumumkan kemenangan Azerbaijan yang berjaya mengusir t∊ntɛra Armenia daripada wilayah Nagorno-Karabakh.

Ucapan penuh bersemangat yang disiarkan secara langsung itu disambut dengan perarakan ribuan rakyat Azerbaijan yang keluar ke jalan raya meraikan kemenangan bersejarah ini sambil mengibarkan bendera Azerbaijan dan Turki.

Dalam masa yang sama tersebar di media sosial video seorang tɛnt∊ra Azerbaijan yang lengkap berpakaian t∊ntɛra melaungkan azan di atas bumbung sebuah masjid diselangi dengan suara mɛriam yang kedengaran dari jauh.

Sepanjang hampir 30 tahun wilayah ini berada di bawah penguasaan Armenia, banyak masjid-masjid yang dir0boh dan ditinggalkan akibat penghijrahan beramai-ramai etnik Azer ke dalam Azerbaijan.

Namun ketika etnik Armenia meninggalkan Nagorno Karabakh baru – baru ini setelah kembali di bawah pengu4saan Azerbaijan, mereka telah membakar rumah – rumah kediaman hingga musn4h akibat m4rah akan kekalahan Armenia mahupun g∊ncatan s∊njata yang dimenterai.

Imbas Kembali Punca konflik

Nagorno-Karabakh adalah sebuah wilayah bergunung yang terletak di selatan Qoqaz yang dahulunya berada di bawah Soviet Union. Nagorno dalam bahasa Rusia memberi maksud gunung-gunung, adapun Karabakh memberi maksud taman-taman hitam.

Wilayah ini terletak di tengah-tengah Azerbaijan dan sangat strategik kerana menjadi titik pertemuan antara Empayar Parsi, Rusia dan Uthmaniyyah satu ketika dahulu. Wilayah ini menpunyai penduduk sekitar 150,000 orang dan 95% penduduknya terdiri daripada etnik Armenia yang berpegang dengan Kristian Armenian Orthodox.

Konflik perebutan wilayah ini bermula seawal 1920an lagi apabila Joseph Stalin menggunakan strategi ‘pecah perintah’ antara etnik yang menghuni di situ bagi mengukuhkan penguasaan Soviet Union ke atas wilayah-wilayah yang berada di bawah takluknya.

Pada tahun 1923, Kerajaan Soviet Union dengan sengaja menempatkan etnik Armenia ke dalam Karabakh yang merupakan sebahagian daripada wilayah Azerbaijan. Dalam masa yang sama, minoriti etnik Azerbaijan dikekalkan dalam wilayah Nakhchivan.

Ketika itu juga, Soviet Union memberikan kuasa autonomi kepada Karabakh yang berada di dalam wilayah Azerbaijan. Ia seolah-olah seperti meletakkan b0m jangka yang boleh mel∊tup pada bila-bila masa untuk membangkitkan konflik antara Azerbaijan dan Armenia.

Di ambang kejatuhan Soviet Union pada tahun 1988, Kerajaan Soviet Union menyarankan supaya Nagorno-Karabakh dimasukkan ke dalam Armenia atas desakan konsil Armenia yang berada dalam kerajaan Soviet Union.

Ianya dibantah oleh konsil Azerbaijan yang akhirnya membawa kepada pertembungan bers∊njata pada tahun 1989 yang mengakibatkan k0rban di kedua-dua belah pihak. Keadaan bertambah t∊gang apabila konsil Armenia mengisytiharkan wilayah Nagorno-Karabakh sebahagian dari negara Armenia.

Selepas keruntuhan Soviet Union pada Disember 1991, puak pemisah yang disokong oleh Armenia mengisytiharkan pemisahan Nagorno-Karabakh dari Azerbaijan pada awal tahun 1992.

Armenia mengambil peluang di atas ketidakstabilan politik ini dengan sokongan Rusia menakluk sekurang-kurangya 20% bumi Azerbaijan sehingga mengakibatkan kem4tian dan penghijrahan ratusan ribu etnik Azerbaijan ke bandar Baku dan kawasan-kawasan lain lagi.

Akhirnya pada tahun 1994, satu g∊ncatan s∊njata dimeteraikan dalam satu perjanjian damai yang diatur oleh Kesatuan Eropah dengan mewakilkan Perancis sebagai orang tengah. Perjanjian ini turut disertai oleh Amerika Syarikat dan Rusia yang dimeteraikan di Minsk, ibu negara Belarus.

Dalam masa yang sama, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ( PBB ) memutuskan bahawa wilayah Nagorno-Karabakh adalah milik Azerbaijan dan mengarahkan Armenia supaya berundur dan menyerahkannya kepada Azerbaijan. Namun keputusan ini tidak diendahkan oleh Armenia.

Konflik terbaru yang tercetus pada 27 September 2020 yang lalu telah memberikan kemenangan yang sangat besar dan bermakna kepada Azerbaijan.

Dengan bantuan serta sokongan yang tidak berbelah bahagi daripada Turki yang membekalkan peralatan ketenteraan terkini khususnya drone berteknologi tinggi seperti Bayraktar menjadi penentu kepada kemenangan Azerbaijan ke atas tentera Armenia sehingga berjaya mara ke pinggir bandar Stepanakert, ibu negara Nagorno-Karabakh.

Kemaraan ini mem4ksa Armenia untuk menerima perjanjian g∊ncatan s∊njata dengan Armenia berserta syarat – syaratnya seperti yang dicadangkan oleh Rusia yang bertindak sebagai orang tengah.

P∊rang yang berlanjutan selama 44 hari itu telah mer4gut ny4wa tidak kurang daripada 4 ribu orang di kedua-dua belah pihak dan ribuan lagi cedera serta meninggalkan kampung halaman kerana ketakutan. Ianya turut mengakibatkan kemusn4han serta ker0sakan harta benda yang begitu besar.

Tamatnya Konflik Nagorno-Karabakh, Satu Lagi Kemenangan Tahaluf Turki-Rusia.

Kemenangan ini bukan hanya untuk Azerbaijan yang telah lama berjuang mendapatkan haknya yang diakui oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sejak sekian lamanya, bahkan juga ia adalah kemenangan tahaluf antara Turki dan Rusia yang terbukti sekali lagi berkesan setelah kejayaan mereka dalam menyelesaikan dan mengurangkan pertembungan serta konflik di Libya dan Syria.

Namun di sebalik semua itu, ia sebenarnya adalah satu tamparan hebat kepada kuasa hegemoni Barat khususnya ke atas Amerika Syarikat dan Perancis yang dilihat terpinggir sekali lagi dalam konflik ini setelah kegagalan mereka dalam konflik di Syria dan Libya.

Kemaraan tent∊ra Azerbaijan dalam membebaskan Nagorno-Karabakh sebenarnya mendapat ‘lampu hijau’ daripada Rusia sebagai satu strategi untuk menekan Armenia bagi menerima syarat-syarat g∊ncatan sɛnjata.

Armenia yang berkiblatkan kepada Barat setelah kejatuhan Soviet Union akhirnya diabaikan oleh ‘tuannya’ kerana sibuk dengan urusan negara masing-masing. Ini terbukti apabila Amerika Syarikat dan Perancis hanya memberikan sokongan moral sahaja kepada Armenia, seolah-olah seperti melepaskan batuk di tangga.

Akhirnya Armenia terpaksa menerima gɛncatan sɛnjata yang diuruskan oleh Rusia sebagai orang tengah dengan penuh penghinaan. Malah ketika ini, ribuan rakyat Armenia turun ke jalanan menuntut perletakan jawatan Perdana Menteri dan kabinetnyanya akibat kekalahan memalukan kepada Azerbaijan.

Beberapa hari lalu, Menteri Luar Armenia Zohrab Mnatsakanyan telah meletakkan jawatan akibat tekanan dan desakan yang kuat daripada rakyat Armenia. Malah dijangka akan ada lagi perletakan jawatan menyusul selepas ini.

Ramai penganalisa politik antarabangsa merumuskan sebenarnya pihak yang paling besar mendapat manfaat daripada kemenangan dalam konflik ini ialah Turki kerana sekali lagi ia berjaya menyerlahkan dirinya tanpa mengikut telunjuk Barat yang jelas memberikan sokongan kepada Armenia sebagaimana yang ditunjukkan oleh Perancis.

Kebetulan ketika konflik ini berlaku, ia berturutan dengan konflik-konflik sebelumnya iaitu di Syria, Libya dan Greece yang menunjukkan pertɛmbungan jelas antara Turki dan Perancis.

Keuntungan paling besar kepada Turki ialah kejayaannya menghidupkan kembali jalan sutera lama yang rata-rata penduduknya adalah berketurunan Turki. Salah satu syarat genj4tan s∊njata dalam konflik Nagorno Karabakh ialah Armenia mesti memberikan laluan kepada Azerbaijan bagi menghubungkannya dengan wilayahnya yang terpisah iaitu Nakhchivan, sebuah wilayah autonomi.

Ini sudah tentu akan merancakkan lagi ekonomi Turki dan menyerlahkan lagi penguasaannya di Asia Tengah. Justeru tidak pelik jika terdapat beberapa kenyataan daripada negara-negara seteru Turki yang menuduh Turki cuba mengembalikan semula Empayar Uthmaniyyah kerana bimbang dengan pengaruh Turki yang semakin terserlah.

Rusia juga mendapat keuntungan besar dalam konflik ini apabila sekali lagi berjaya mengukuhkan hubungannya dengan Turki. Ini sudah tentu memberikan tamparan hebat ke atas Barat kerana Turki adalah anggota NATO yang mana salah satu tujuan ianya ditubuhkan adalah untuk mengekang pengaruh Soviet Union ketika penubuhannya dan pada ketika ini adalah Rusia.

Dengan pelbagai konflik yang sedang berlaku, peranan serta kerjasama Turki – Rusia telah mula berjaya mengekang kuasa hegemoni barat khususnya Amerika Syarikat dan Perancis. Namun saat ini semuanya tertumpu kepada bakal Presiden Amerika Syarikat yang baharu iaitu Joe Biden.

Joe Biden sudah tentu akan mengubah polisi luar Amerika Syarikat ketika ini dilihat kucar – kacir dan lemah di bawah Donald Trump dan membuatkan Amerika Syarikat hilang pengaruh sebagai kuasa terbesar geopolitik dunia. Apakah Joe Biden akan berjaya menyekat kemaraan Turki – Rusia ?

Semoga Islam kembali gemilang dan cemerlang serta berjaya menyatukan sekalian umat dan Dunia Islam.
Islam Memperkukuh Perpaduan.

YB Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi.
Pengerusi Lajnah Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS Pusat.
ADUN Batu Buruk.

Reply