no comments

ADI PUTRA – ‘KENAPA BARU SEKARANG NAK COMPLAINT?’

ADI PUTRA - 'KENAPA BARU SEKARANG NAK COMPLAINT'.png

ADI PUTRA – ‘KENAPA BARU SEKARANG NAK COMPLAINT?’

Isu yang melibatkan pelajar self proclaimed dirinya genius ini, Adi Putra, nampaknya masih tidak berkesudahan dan berlanjutan. Masyarakat masih menyalahkan kerajaan sehingga mendakwa kerajaan tidak gemar dengan orang yang genius seperti Adi Putra. Sebaliknya lebih berminat dengan mereka yang mempunyai minda seperti Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan.

Isu ini pula sekali lagi dibangkitkan oleh sebuah laman Facebook yang popular, Oh! Media, menyiarkan semula laporan luahan kekecewaan Adi Putra yang dilaporkan oleh The Malaysian Insider, tanpa sebarang penjelasan dari pihak Permata Pintar yang telah tersebar sebelum ini.

Pengarah Permata Pintar, Professor Noriah Mohd Ishak, sekali lagi memberikan penjelasan penuh di laman Oh! Media bagi menerangkan keadaan yang sebenarnya berlaku di antara pihak Adi Putra dan Kerajaan.

KERAJAAN dah hulurkan bantuan pada tahun 2008. Bapa Adi Putra menolak bantuan itu kerana Adi perlu kerja nak bayar haji pengurusnya dan sebagainya.

Itu keputusan bapanya dulu dan kata nak sekolahkan Adi di rumah. Kenapa sekarang complaint?

Kalau Adi betul-betul nak belajar semula, jumpa saya di Permata Pintar di UKM. Tak jauh dari Gombak ke UKM. Ini untuk masa depan Adi. Bapa Adi tahu saya wujud dan tahu nak cari saya atau Permata Pintar dimana. InshaAllah Adi masih boleh dibantu.

Saya bukan ahli politik dan tidak suka berpolitik. Tetapi kalau ada orang yang berhati mulia menolong anak bangsa yang pintar terutama dari luar bandar, saya beri penghormatan kepada dia.

Berapa orang di antara kita sanggup memikirkan masalah pendidikan anak-anak kampung terutama yang miskin dan tinggal di ceruk kampung tetapi pandai? Nak masuk sekolah asrama penuh pun mereka tak dapat. 

Program Permata Pintar di bawah YABhg Datin Seri Rosmah Mansor telah banyak membantu anak-anak ini dari Lubok Antu hinggalah ke Gurun. 

Kita semua hanya memikirkan hal kita, kerjaya kita, gaji kita. Berapa orang di antara kita nak fikir pasal anak orang lain yang kalau tidak dikeluarkan dari kampungnya, mungkin tak dapat mencapai pendidikan yang tinggi?

Saya bukan nak mengata tetapi setiap perbualan yang saya nampak, saya tidak nampak keikhlasan nak membantu.

Kerajaan telah menyediakan sekolah untuk pelajar genius seperti Adi Putra. Sekolah tersebut di dalam UKM. Program pelajar pintar dan genius di UKM ini bermula pada tahun 2009. Kerajaan tawarkan Adi dulu untuk membantu dia melonjakkan kepintarannya tetapi bapa Adi menolak.

Adi kecil lagi, tak pandai buat keputusan. Hingga kini program anak genius di UKM ini telah membantu memberikan program pengayaan kepada lebih dari 5,000 pelajar genius seperti Adi. 

Salah seorangnya bernama Amirul Fitri yang sebaya dengan Adi tetapi sekarang telah melanjutkan pengajiannya dalam bidang matematik di Johns Hopkins University di Amerika Syarikat. 

Seorang lagi bernama Shah Rahmat Shah Putra yang sedang melanjutkan pengajiannya di Bristol dalam bidang matematik.

Anda semua sangat bijak memerli. Tak tahulah kalau anda semua jadi menteri, lagi lingkup nanti. Jangan mengata orang sebab kita sendiri tidak tahu apa yang kita boleh buat dalam pelbagai situasi. Yang pentingnya, saya dah beri peluang kepada Adi untuk sertai Permata Pintar supaya dia boleh teruskan pendidikannya.

Namun, sehingga kini Adi, bapa atau ibunya hanya berdiam diri. Kerajaan mahukan yang terbaik untuk Adi. Mana tahu, kemudian boleh masuk Princeton atau Yale, bukan setakat Monash dan jadi menteri kewangan seperti yang saudara saudari impinkan.

Mohon anda yang pandai bercakap di sini (Facebook) supaya pujuk Adi masuk Permata Pintar dan kalau dia betul-betul genius, kita hantar formula dia kepada profesor di UKM bidang matematik yang boleh mengesahkan kesemua formula dia.

Saya pun boleh sebab salah satu bidang saya ialah matematik dan kami hendak Adi masuk Matematik Olympiad Program yang ada di Permata Pintar supaya kalau berjaya, dia boleh mewakili negara dan tunjuk kepada dunia kita ada ‘Genius Matematik’ yang boleh meningkatkan markah PISA kita.

Saya jemput semua di sini ke Permata Pintar, bukan PERMATA Negara, program tadika yang bagus itu.

By the way, Permata Negara yang mengenakan yuran yang sangat sedikit (kurang dari 150 sebulan) untuk hantar anak ke tadika itu. Makan hanya dicaj RM50 sebulan dan letakkan banyak di kawasan ibu bapa sibuk dan berpendapatan rendah. Hantarlah anak ke sana sebab programnya bagus. 

Permata Pintar adalah sekolah untuk anak-anak seperti Adi. Jika anak anda berumur 9 tahun hingga 12 tahun dan genius, dah boleh masuk tingkatan 1 yang kesukarannya sama dengan tingkatan 4 sekolah kerajaan. Kalau layak 9 tahun pun boleh masuk tingkatan 4. Kita dah lahirkan ramai pelajar genius dan mereka ramai dah di Ivy League Universiti, menyambung pelajaran dalam pelbagai bidang. Yang gila matematik macam Adi pun ramai. 

Prof. Madya Dr. Noriah Mohd. Ishak

Pengarah Pusat Permata Pintar Negara

– Thehypemedia-

Reply