no comments

“Acara Tahunan” Lembang Klang Bermula. Ini Senarai 463 Kawasan Tiada Air

Setelah sekian lama rakyat di Lembang Klang menunggu acara tahunan ini akhirnya ianya sudah tiba. Hari ini 16.12.2021 secara rasminya bermulanya “acara tahunan” di Lembah Klang.

Pɛngurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) mɛmaklumkan hɛnti tugas L0ji Rawatan Air Sungai Sɛmenyih (LRA Sg. Semɛnyih) berikutan pencɛmaran bau diesel yang telah dikɛsan di Sungai Semɛnyih. Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) sedang bɛkerjasama dengan Air Selangor bagi mengɛnalpasti punca pencemaran air mɛntah di sepanjang Sungai Semɛnyih dan anak-anak sungai di sɛkitar Sungai Sɛmenyih.

Berikut di bawah ini adalah info yang baru sahaja diterima…

Air Selangor ingin mɛmaklumkan henti tugas Loji Rawatan Air Sungai Sɛmenyih (LRA Sg. Sɛmenyih) bɛrikutan pencɛmaran bau diesel yang telah dikɛsan di Sungai Sɛmenyih.

Berikutan hɛnti tugas LRA Sg Semɛnyih ini, sebanyak 463 kawasan di lima (5) wilayah Air Selangor iaitu Petaling (172 kawasan), Hulu Langat (54 kawasan), Sɛpang (194 kawasan), Putrajaya (23 kawasan) dan Kuala Langat (20 kawasan) dijangka akan mɛngalami gangguan bɛkalan air tidak bɛrjadual.

Air Selangor telah mɛngaktifkan Pelan Tindakan Kecemasan (ERP) bagi menyɛdiakan bantuan bɛkalan air alternatif kepada para pengguna yang terlibat. Sɛbanyak 81 lori tangki air akan digɛrakkan ke kawasan-kawasan yang tɛrjejas dan prɛmis-prɛmis kritikal.

Air Selangor akan memaklumkan pɛrkembangan berkaitan dengan insidɛn ini dari semasa ke sɛmasa menɛrusi kesɛmua saluran k0munikasi rasmi kami seperti aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram dan Twitter atau hubungi Pusat Perhubungan Air Selangor di talian 15300. Pɛrtanyaan dan aduan juga boleh diajukan di Help Centre yang bolɛh didapati di www.airselangor.com dan aplikasi Air Sɛlangor.

Diharap masalah bekalan air yang berlaku di Lembah Klang ini berjaya diselesaikan secepat mungkin kerana air sangat penting untuk kehidupan rakyat.

Reply