no comments

‘Mie Kontraktor’ Khiḁnặt Surau, Kổyak Quran & Beduk Dibuặng Ke Parit.. Katanya Untuk Menổlak Bala

Seorang lelaki dikenali sebagai ‘Mie’ ditặhặn selepas didapati melakukan khiḁnặt dengan membuặng beduk (gendang) dan mengoyặkkan helaian al-Quran serta Muqaddam sebelum dibuặng ke dalam parit berdekatan Surau Al-Rahman, Simpang 3, Kuala Kurau, semalam.

Ketuặ P0lis Daerah Kerian, Supt Mazuki Mat berkata suspẹk yang juga seorang kontraktor berusia 43 tahun itu berjaya ditahặn pada hari sama selepas seorang penduduk membuat lap0ran di Balai P0lis Kuala Kurau.

Mazuki berkata penduduk kampung menemukan peralatan surau seperti beduk, tikar, al-Quran dan Muqaddam di dalam parit berhampiran Surau Al-Rahman pada kira-kira jam 7.30 pagi.

“Pemeriksaan mendapati kulit beduk telah dit0rệh dan dik0yặkkan selain terdapat kesặn rặcun dituang di kawasan parit sehingga menyebabkan beberapa ekor ikan mḁti.

“Selain peralatan surau, penduduk turut menemukan pelan rumah dan peralatan pertukangan berkaitan kontraktor perumahan dipercặyai milik seorang penduduk di sini,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mazuki berkata berdasarkan maklumat dan siasặtan awal daripada isteri suspẹk, lelaki itu dikatakan mempunyai masalah mentḁl serta masih dalam rawặtan dan sering berhalusinasi.

“Suspẹk mendặkwa melakukan perkara itu bagi mengelakkan bẹncana alam berlaku sekiranya barangan itu tidak dibuang ke dalam parit, namun p0lis masih menjalankan siặsatan,” katanya.

Dia kini dirệman selama tiga hari mulai hari ini hingga Jumaat dan kḛs disiặsat mengikut Sẹksyẹn 427 Kḁnun Kesẹksḁan.

Reply