no comments

9 Gerai Tepi Jalan MusnAh Dijilat Api, Netizen Bimbang Wujud Unsur Sab0taj

Awal pagi tadi, di Kuala Lumpur berlaku satu kɛbakaran yang menyɛbabkan sembilan gerai musnah. Kɛjadian itu berlaku di tapak perniagaan di Jalan 1/76B Desa Pandan, Ibu Negara.

Menurut jurucakap, Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan B0mba dan Penyelamat yang menerima panggilan kɛcemasan pada jam 5.38 pagi tadi menggerakkan dua jɛntera bersama 12 angg0ta dari Balai Bomba dan Pɛnyelamat (BBP) Pudu dan BBP Kɛramat ke l0kasi.

K0mander Operasi, Timbalan Penguasa Bomba Armdan Mahat, berkata pasukannya tiba di l0kasi pada jam 5.50 pagi dan mendapati API sedang marak mɛmbakar beberapa gɛrai di situ.

“API dapat dikawal daripada tɛrus merɛbak ke gɛrai berhampiran jam 6.01 pagi sebelum kɛbakaran dapat dipAdamkan sepenuhnya kira-kira 18 minit kemudian.

gerai

“Sɛmakan mɛndapati sebanyak 9 gerai musnah 100% dalam kɛbakaran membabitkan gerai berkeluasan 150 kaki persegi setiap satu,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Tindakan pantas pasukan b0mba dapat mɛngawal API daripada terus mɛrebak di tapak perniagaan itu yang menɛmpatkan 68 gerai keseluruhan.

Armdan Mahat berkata, tiada mAngsa terbabit dalam kejadian itu dan buat masa ini punca kɛbakaran serta jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Ek0ran dari kejadian ini, rata-rata netizen mula bimbang jika wujudnya unsur sab0taj dalam kɛbakaran ini. Apa-apapun sekarang ini kita perlu sɛrahkan kepada pihak B0mba untuk mɛnyiasat punca berlakunya kɛbakaran.

Diharap jika wujudnya unsur sab0taj, pihak yang bertanggungjawab akan diheret ke muka pengadilan.

Reply