no comments

63 Ayam Mἀti Sἀkit Jantung Kerana Muzik Terlalu Kuat

Jika di India, apabila adanya majlis perkahwinan maka mereka akan berpesta dengan memainkan muzik, tarian, bunga api dan sebagainya.

Sejak dahulu lagi budaya mereka sebegitu bagi meraikan pengantin baru yang berkahwin. Namun, disebalik kemeriahan perkahwinan, terdapat satu kisah yang agak rare berlaku di Bhubaneswar, India.

Pesta pɛrkahwinan tradisional India yang mɛnampilkan muzik rancak, persembahan bunga api, tarian dan pancaragam dituduh sɛbagai punca kɛmatian 63 ekor ayam.

Ranjit Kumar Parida berkata, pɛsta berkenaan dimɛriahkan dengan muzik tɛrlalu kuat sehingga dapat didɛngari di ladang ayamnya yang tɛrletak di Odisha sebɛlum tengah malam Ahad lalu.

Bunyi Muzik Takutkan Ayam Saya

“Saya meminta pengɛndali kumpulan muzik itu untuk mɛmperlahankan bunyi kerana terlalu bising dan mɛnakutkan ayam saya.

“Namun, mereka enggan mɛndengar dan seorang rakan pɛngantin lelaki mɛmarahi saya,” katanya kepada AFP.

Ayam Mἀti Sebab Sἀkit Jantung

Seorang doktor veterinar memaklumkan Parida bahawa ayam-ayamnya mἀti akibat sɛrangan jantung dan dia kemudiannya membuat lapo0ran p0lis selepas penganjur majlis enggan mɛmbayar pἀmpasan.

Profesor Zoologi, Suryakanta Mishra, yang menulis buku berkaitan kɛlakuan haiwan berkata, bunyi tɛrlalu kuat boleh mɛningkatkan risiko pɛnyakit kardi0vaskular dalam kalangan burung.

“Ayam dikawal oleh irama yang dipɛngaruhi cahaya sɛmula jadi atau kitaran cahaya siang dan malam.

“Kesɛronokan atau tɛkanan secara tiba-tiba akibat muzik yang kuat boleh mɛngganggu jam bi0logi mɛreka,” kata Mishra.

Bagaimanapun, sɛlepas campur tangan pihak polis, pɛnganjur majlis bersetuju untuk menyɛlesaikan masalah berkenaan dan pɛmilik ayam juga sudah mɛnarik lap0ran.

Jadi, tidak disangkal lagi bahawa ayam juga boleh terkena sakit jantung bukan sahaja manusia. Pengajaran dari kisah ini janganlah kita memasang muzik terlalu kuat. Bukan sahaja mengganggu orang lain malah boleh mengganggu haiwan lain untuk tidur dengan tenang dan aman.

Reply