no comments

10 RAMUAN BAHAYA DALAM MEE SEGERA

10 RAMUAN BAHAYA DALAM MEE SEGERA.jpg

10 Ramuan Bahaya Dalam Mee Segera

mee.jpg

1. Kalsium Suifat: Kapur Paris.

2. Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Ianya lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

3. Kalsium Oksida: Digunakan untuk rawatan sisa buangan dan terdapat dalam racun serangga.

4. Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum, satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).

5. Butylated Hydroxytoluene (BHT): Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

6. Propyl Gallate: Satu xenoestogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.

7. Pentasodium Triphosphate: Bahan pencuci yang paling berkuasa (digunakan dalam bahan pencuci), bahan samak kulit binatang juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

8. Propylane Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

9. Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

10. Pewarna Tiruan: Contohnya Sunset Yello FCF Tartrazine. Ia menyumbang kepada hiperaktif dalam kalangan kanak-kanak, mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf dan mungkin boleh menjadi penyebab kanser.

Reply