no comments

Diṳgut Beritahu Ibubapanya Kerana Hisap Vape, Lelaki 19 Tahun Sanggup Bṳnừh Bekas Kekasihnya

Seorang pelajar wanita Kolej Vokasional Port Dickson (KVPD) ditemui mᾶti dengan kesan jɛrut pada lɛher dipercayai dibừnṳh dekat kawasan semak di Taman PD Permata kira-kira 10.30 malam pada 24 Mei 2018.

Timbalan Ketua Polis Daerah Port Dickson, DSP Mohd Faisal Mohd Noor berkata, sepasukan anggota f0rensik polis segera ke lokasi sebaik menerima panggilan mengenai mᾶngs4 yang berasal dari Klang, Selangor.

Beliau berkata pemeriksaan p0lis menemui kesan jɛrut pada lɛher mᾶngsa, dan penuntut Diploma Sistem Komputer dan Rangkaian tahun akhir itu dipercayai dibṳnừh.

Beliau berkata, m4yat m4ngsᾶ dihantar ke Hospital Port Dickson untuk bedah siᾶsat. Kɛs disiasat mengikut Sɛksyen 302 K4nun Kesɛksaan kerana membṳnvh.

Pada hari yang sama, polis menahan seorang penuntut KVPD berusia 19 tahun dipercayai bekas teman lelaki kepada mᾶngsa, di rumahnya di Taman PD Idaman, Lukut kira-kira satu kilometer dari tempat mᾶngsa ditemukan.

Siasatan awal mendapati mᾶngsa keluar dari rumah sewanya di Taman PD Idaman selepas dijemput sừspɛk dengan menaiki Proton Wira dan mereka dikatakan ke satu lokasi berdekatan taman perumahan itu.

Kemudian berlaku perselisihan faham di dalam kereta sehingga m4ngsa dicɛkik oleh sừspɛk selama beberapa minit yang menyebabkan kemᾶtiannya.

Manakala bapa m4ngsᾶ berkata, jika diberi peluang dan kebenaran, dia ingin bersemuka sendiri dengan sừspɛk untuk bertanya punca mengapa tergamak melakukan perbuatan itu ke atas anaknya.

Menurut bapa tiga anak itu, nalurinya sebagai bapa kini bercelaru dan ingin mengetahui punca sebenar tindakan remaja lelaki berkenaan, yang juga rakan sekuliah anaknya.

Selama ini dia tidak pernah sekali pun mengangkat tangan atau memṳkul anaknya. Oleh itu, bapa mangsa mahu menemui remaja berkenaan untuk bertanya dan hatinya tidak akan tenang selagi tidak mendengar dari mulutnya sendiri.

Bapanya sebelum ini bercadang menghadiahkan anaknya sebuah kereta bagi memudahkan dia menjalani latihan amali dan menamatkan pengajian dalam jurusan Diploma Rangkaian Komputer. Namun, semuanya kini hanya tinggal kenangan dan mereka hanya mampu reda dengan ketentuan Ilahi.

Punca Sebenar Penyebab Kemᾶtiannya

Pertengkaran berkaitan tabiat sừspɛk menghisap rokok elektronik (Vape) dipercayai antara faktor menyebabkan lelaki itu berang sebelum mencɛkik mᾶngsᾶ sehingga mᾶti.

Sumber berkata, mᾶngsᾶ dan bekas teman lelakinya yang berusia 19 tahun itu, dipercayai baru berpisah beberapa minggu sebelum kem4tian mᾶngsᾶ dan dikatakan bertemu semula pada malam kejadian untuk berbincang mengenai hubungan mereka.

Ketika bertengkar di dalam kereta, mᾶngsᾶ dikatakan mengugut suspek untuk memberitahu ibu bapa lelaki itu mengenai hubungan mereka, selain tabiatnya menghisap vape tanpa pengetahuan orang tuanya.

Sừspɛk yang m4rah kemudian hilang kawalan lalu menc∊kik leher mᾶngsᾶ selama beberapa minit, sebelum menyedari hidung mᾶngsᾶ berd4rah dan dia sudah tidak sedarkan diri.

Sừspɛk dipercayai panik dan kemudian menolak mᾶngsᾶ keluar dari keretanya dan terus pulang ke rumah sewanya.

Dalam jam 10.30 malam hari yang sama, mayᾶtnya ditemui seorang penduduk di tepi jalan di Lorong 4, Taman PD Permata, sebelum menghubungi pihak p0lis.

Susulan itu, pihak polis dalam tempoh 15 minit, mengesan dan menahan sừspɛk utama yang juga penuntut KVPD di rumah sewanya di Taman PD Idaman, kira-kira satu kilometer dari lokasi may4t mᾶngsᾶ ditemui.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua P0lis Port Dikson berkata pihaknya menyi4sat kɛs berkenaan merangkumi semua aspek untuk melengkapkan kertas siasᾶtan.

Pada 6 Jun 2018, sừspɛk dihadapkan di Mahkamah Majistret di Port Dickson. Sừspɛk yang berusia 19 tahun itu hanya mengangguk faham selepas pertudṳhan dibacakan di hadapan Majistret. Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan. Dan kɛs ini masih lagi berjalan dan masih juga dibicarakan di mahkamah sehingga ke hari ini.

Sementara itu, Datuk mᾶngsᾶ amat terkejut dan terlalu sedih sehingga tidak sanggup pergi ke Hospital Port Dickson untuk menuntut mayᾶt mᾶngs4.

Bukan mudah untuk datuknya menerima hakikat kejadian malang menimpa cucu kesayangannya itu. Arwah adalah cucu yang sangat rapat dengan datuknya sejak kecil, mungkin mereka lebih rapat disebabkan mᾶngsa cucu sulung daripada 15 orang cucunya.

Sebaik j∊nazah tiba jam 4.50 petang 26 mei 2018, kelihatan datuknya kerap menangis, lebih-lebih lagi selepas melihat wajah cucunya itu.

Terdahulu, j∊nazah tiba di kediaman keluarganya di Kampung Idaman selepas selesai proses bedah siᾶsat. Suasana pilu menyelubungi pekarangan rumah Allahyarhamah yang dipenuhi jiran tetangga, sanak-saudara dan rakan-rakannya.

Arwah kemudiannya disembahyangkan di Masjid Al-Falah, Kampung Idaman sebelum dibawa ke tanah perkuburan.

Bapa Arwah dilihat sugul dan menahan sebak ketika melihat jɛnazah anak sulungnya itu diturunkan ke dalam liang lahad. Jenazah selamat dikebumikan di Tanah perkuburan Islam Selat Klang jam 6.50 petang.

Difahamkan juga, sepatutnya arwah pulang ke kediaman keluarganya pada hari yang sama selepas tamat kuliah, tetapi takdir Allah adalah sebaliknya.

Semoga Allahyarhamah diampunkan segala dosanya dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Al-fatihah.

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close