no comments

‘3 Pẽnggạnạs LTTE Dari Selangor Nak Datang Bὺnuh Saya’ – KP Johor Ayob Khan

Kẽtua P0lis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, mendedahkan 3 anggota kumpulan pẽnggạnạs Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) dari selangor akan datang ke Johor untuk membụnụhnya.

Sehubungan itu, Polis Johor akan bekerjasama dengan Polis Selangor untuk menjalankan siasạtan terperinci bagi mengenalpasti tiga individu berkenaan.

Ugụtan itu diterima Ayob Khan dua minggu lalu menerusi satu panggilan telefon oleh orang awam kepada pegawainya.

Menurutnya, dari maklumat yang diterima ugụtan itu dilakukan oleh tiga angg0ta LTTE warga tempatan yang berada di Selangor.

“Panggilan telefon itu mengatakan ada tiga orang anggota LTTE dari Selangor akan datang ke Johor untuk mẽmbunụh saya. Maklumat itu diberikan secara terperinci tiga anggota LTTE terbabit berserta alamat rumah mereka.

“Kita tengah buat siasạtan dan siasạtan sedang dijalankan. Kita juga meminta bantuan daripada Polis Selangor berhubung isu ugụtan bụnuh ini.

“Isu ugụtạn bukan isụ baru bagi saya tetapi saya tidak akan ambil ringan sebarang isụ ugụtan sama ada kepada saya secara peribadi atau pegawai saya.

“Kita akan jalankan siạsạtan terperinci untuk kenalpasti sụspẽk,” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Sijil Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2020 di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, hari ini.

Menurut Ayob Khan, m0tif ugụtan bụnụh tidak dapat dipastikan setakat ini.

Katanya, sejak menyandang jawatan Ketua Polis Johor pada Februari lalu, dia sudah tidak terbabit dalam isụ kegạnạsan.

“Saya tidak pasti berkaitan apa isụ ugụtạn itu kerana saya sudah meninggalkan tugas Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti-pẽnggạnas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman sejak menyandang jawatan Ketua Polis Johor pada Februari lalu.

“Saya tidak buat isu kẽganạsan selepas itu, saya tidak pasti mengapa, adakah mungkin kerana LTTE akan dikeluarkan dari senarai pẽnggạnạs oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN), itu juga tidak dapat dipastikan. Mungkin ada pihak tertentu cuba memanaskan kembali isụ ini,” katanya.

Reply

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close